Corn dogi

corn dogi

Parówki w cieście, smażone na głębokim tłuszczu czyli amerykańskie corn dogi. Niezbyt zdrowe danie, ale  smakuje przepysznie. Jeśli masz ochotę na łatwego w przygotowaniu, domowego fast fooda to corn dog będzie strzałem w 10! Przepis jest banalny, a składniki do jego przygotowania znajdziesz w większości sklepów.

Składniki - ciasto na corn dogi

Na ciasto do corn dogów składają się:

  • Mąka kukurydziana – konieczny element. To od niej corn dogi wzięły swoją nazwę. Corn czyli po angielsku kukurydza.
  • Mąka pszenna – źródło glutenu, który sprawia, że ciasto jest elastyczne i ma ciągliwą konsystencję czyli wszystko co sprawia, że ciasto jest ciastem 🙂 Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, stąd w wielu przepisach jest dodatek mąki pszennej.
  • Miód – amerykanie kochają dodawać wszędzie cukier. Zamiast cukru, dodałam miód, którego charakterystyczny smak dobrze podkręca smak ciasta.
  • Proszek do pieczenia – sprawia, że ciasto pulchnie podczas smażenia.
  • Mleko – płynny składnik ciasta.
  • Jajko – składnik, który „klei” całość. Dzięki jego dodatkowi pozostałe składniki są lepiej połączone i po usmażeniu ciasto nie będzie „rozwalać się”.
  • Sól, pieprz, papryka słodka w proszku, czosnek granulowany – bo przypraw nigdy za mało 🙂
  • Panko – składnik opcjonalny. Parówka w samym cieście to już corn dog, ale jeśli lubicie eksperymentować to warto zapanierować ją dodatkowo w panko.

Corn dogi przepis

corn dogi
Składniki
  • 8-10 parówek
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • panko do panierowania (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • do podania keczup i musztarda
Sposób przygotowania
  1. Do miski wlej mleko, dodaj jako, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodką paprykę oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki rózgowej.

  2. Następnie cały czas mieszając masę, dodaj proszek do pieczenia.

  3. Gdy proszek dobrze zostanie rozmieszany w masie, to dalej cały czas mieszając dodaj partiami mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Kolejną partie mąki dokładaj wtedy, gdy poprzednia zostanie dobrze wmieszana w masę. Jeśli dodasz mąkę zbyt gwałtownie to w cieście porobią się grudki.

  4. Ciasto przelej do wysokiej szklanki np. do wąskiego kufla na piwo.

  5. Jeśli będziesz panierować parówkę w panko,  to przesyp je do miski.

  6. Parówki wyjmij z opakowania, a następnie dobrze osusz na papierowych ręcznikach. Jeśli parówka nie będzie wilgotna, to ciasto będzie lepiej do niej przylegać.

  7. Osuszone parówki nadziej na długie wykałaczki.

  8. Do garnka wlej sporą ilość oleju i rozgrzej go. Corn dogi to danie smażone na głębokim tłuszczu. Pamiętaj, aby garnek miał szerokie dno. Parówki, które będą się w nim smażyć muszą leżeć na płasko.

  9. Nadziane na wykałaczki parówki, włóż do ciasta, obróć wokół własnej osi, wyjmij i poczekaj chwile aż nadmiar ciasta ścieknie. Dzięki temu ciasto podczas smażenia nie będzie wylewać się na boki (proces panierowania parówki w cieście znajdziesz w powyższym filmie)

  10. Parówkę w cieście posyp z każdej strony panierem panko, a następnie przyklep dłonią i od razu włóż do rozgrzanego oleju. Każdą parówkę smaż 2-3 minuty obracając ją w połowie smażenia.

  11. Gotowe corn dogi podawaj z musztardą i keczupem.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments