Ziemniaki z parowaru to świetna alternatywa dla ziemniaków puree lub z wody. Przygotowane w ten sposób ziemniaków nie musisz dosalać. Gotowanie na parze pozwala na zachowaniu pełni smaku oraz zapobiega utracie cennych witamin i składników mineralnych.
Ziemniaki z parowaru doprawione zostały czosnkiem, koperkiem oraz rozmarynem. Przyprawy te idealnie pasują do wszystkich ziemniaczanych potraw. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak dobierać przyprawy do potraw kliknij tutaj.
Ziemniaki z parowaru
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- Pęczek koperku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Ziemniaki myjemy oraz cienko obieramy. Większe bulwy przekrawamy na pół.
- Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
- Czosnek miażdżymy bokiem noża i usuwamy łupinki.
- Ziemniaki mieszamy z koperkiem i rozmarynem.
- Do parowaru wlewamy wodę, ziemniaki wymieszane z przyprawami układamy na sicie, na wierzch kładziemy rozgniecione ząbki czosnku i całość gotujemy od 30-40 minut.
Takie ziemniaczki to ja lubię 🙂
Też często robię takie ziemniaki 🙂
https://smilingshrimp.blogspot.com
Parowar wykorzystuję do ziemniaków, i warzyw kilka razy w tygodniu 🙂
[…] polecam podawać z ziemniakami z parowaru lub pieczonymi ziemniakami z ziołami i […]