Bataty to warzywo stosunkowo nowe na naszych polskich stołach. Zdążyło już jednak podbić nasze żołądki na tyle, że restauracje wprowadzają dania z ich wykorzystaniem.
Batat to kuzyn ziemniaków pochodzący z Ameryki. Jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, które powinny stanowić podstawę naszej diety. Bataty od zwykłych ziemniaków odróżnia słodki smak i pomarańczowe zabarwienie, które spowodowane jest dużą ilością karotenu.
Najpopularniejszym daniem z batatów są zdecydowanie frytki z piekarnika. Bardzo je lubię, ale naszła mnie ochota na eksperymenty i na drugi ogień poszła zupa. Jest to krem z batatów podany z grzankami i zrumienioną kukurydzą. Wzbogacona o dodatek w postaci mleczka kokosowego stanowi pyszne i sycące danie. Jeżeli bataty i zupy kremy nie są ci obce to ten przepis na pewno zachwyci twoje kubki smakowe.
Wskazówki
- W blenderze nie powinno miksować się gorących potraw. Tępi to ostrza blendera.
Krem z batatów
ilość porcji: 6
Składniki na zupę
-
- 1 l bulionu drobiowego
- 700 g batatów
- 1 mała cebula
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz
- sól
Dodatki
-
- grzanki
- śmietana lub jogurt naturalny
- puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka mieszanki ziół śródziemnomorskich
Sposób przygotowania
1. Podgrzej bulion.
2. Bataty umyj, obierz i pokrój w małą kostkę.
3. Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
4. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, następnie zeszklij cebulkę.
5. Do zeszklonej cebulki dodaj pokrojone bataty. Całość smaż ok. 8 minut.
6. Do podsmażonych batatów dodaj gorący bulion. Całość gotuj aż bataty będą miękkie.
7. Na patelni rozgrzej olej i dodaj odsączoną kukurydzę z puszki. Dopraw ją ziołami. Całość smaż aż kukurydza będzie zrumieniona.
8. Ugotowane bataty odstaw razem z bulionem do wystygnięcia
9. Do wystudzonych batatów i bulionu w którym się gotowały dodaj mleczko kokosowe. Całość zmiksuj za pomocą blendera.
10. Krem z batatów serwuj w bulionówkach razem z kukurydzą i grzankami. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę jogurtu lub śmietany.