Zupa krem z dyni – podana w miseczkach z dyni!

zupa krem z dyni

Przepisy na zupę krem z dyni na blogu były już dwa – pierwszy bardzo prosty, z gotowanej dyni i innych warzyw  i drugi dość podobny do tego z poniższego przepisu, bo również z mleczkiem kokosowym, ale tam także były gotowane warzywa, a dynie wymieszałam z marchewką.

Jednak to dzisiejszy przepis jest moim najbardziej udanym (chyba, że w przyszłym sezonie wymyśle coś jeszcze lepszego!). Wszystkie warzywa upiekłam, co nadało zupie niezwykłego aromatu. Użyłam dyni już bez marchewki, aby nie przyćmiewać jej w zupie. Oprócz dyni są również ziemniaki, które zagęszczają zupę i nadają jej sytości. Pozostałe warzywa to cebula i czosnek, którą mają za zadanie doprawić zupę.

Krem podałam w miseczkach z dyni. W tym przepisie nie marnujemy dyni, Nie będziesz musiał kupować osobnej dyni tylko po to, aby zrobić z niej miskę. Wykorzystamy całą dynie do zupy i zrobimy z niej przepiękne miseczki. Pokażę wam na to sprytny sposób.

Zupę z dyni warto podać z grzankami z wyrazistym serem cheddar i boczkiem, które z zupą tworzą zgrany duet. Przepis na nie znajdziesz również poniżej.

Nie przedłużając zacznijmy tą pyszną, kulinarną, jesienną przygodę. 

krem z dyni

Zupa krem z dyni - pyszny przepis

Składniki na zupę krem z dyni
  • 2 dynie hokkaido
  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 ml bulionu
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona
Składniki na grzanki
  • Bagietka pszenna
  • Ser cheddar
  • Boczek wędzony w plastrach

Ilość taka na ile grzanek masz ochotę 🙂

Sposób przygotowania zupy krem z dyni
  1. Zaczynamy od przygotowania dyni hokkaido. Dynia hokkaido ma małe wypuklenie u podstawy. Aby miska z dyni stała równo. Odetnij je w taki sposób aby wyrównać z podstawą dyni (jeśli opis jest dla ciebie nie jasny obejrzyj film, który znajduje się na początku wpisu)

  2. Wyciągnij z dyni miąższ i pestki z dyni. Łatwo to zrobisz rozluźniając miąższ łyżką, a następnie wyciągnij dłońmi.

  3. W kolejnym kroku obetnij z górnej części 1/3 dyni. Odciętą górę potnij na mniejsze kawałki.

  4. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki.

  5. Cebulę obierz i przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części.

  6. Na blaszce ułóż pokrojone warzywa i kawałek imbiru.

  7. Całość polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną.

  8. Czosnek owiń w folie aluminiową i dodaj do warzyw.

  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 ­°C.
  10. Po 10 minut wyjmij miseczki z dyni i wydrąż z nich większość miąższu. Przy pomocy nożyka odetnij trochę miąższu ze środka, a następnie zeskrob przy pomocy łyżką. Rób to do momentu aż większość miąższu będzie wydrążona. Trochę miąższu musi zostać, aby miski były stabilne. Jak łatwo go wydrążyć zobaczysz na powyższym filmie.

  11. Przygotowane miski odłóż na bok, a wydrążony miąższ dodaj do pieczonych warzyw.

  12. Warzywa piecz do momentu aż będą miękkie. 

  13. Opcjonalnie możesz z upieczonej dyni zdjąć skórkę. Skórka dyni hokkaido jest jadalna więc nie musisz jej obierać, ja jednak zawsze do zupy krem to robię ponieważ łatwiej jest ją wtedy zblendować.

  14. Z upieczonej główki czosnku wyciśnij miąższ.

  15. Warzywa zblenduj razem, z miąższem z czosnku oraz z mleczkiem kokosowym i bulionem na gładki krem. W razie konieczności dodaj więcej bulionu lub mleczka kokosowego. Dodaj tyle płynów, aby uzyskać swoją ulubioną konsystencje zupy. W razie konieczności dopraw większą ilością przypraw i gotowe! Podawaj w miskach z dynii hokkaido.
Sposób przygotowania grzanek
  1. Bagietkę pokrój na kromki.

  2. Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  3. Plastry boczku pokrój na małe paski.

  4. Na blaszce rozłóż kromki bagietki.

  5. Kromki bagietki posyp startym serem, a następnie ułóż na nich paski boczku.

  6. Grzanki piecz  w piekarniku rozgrzanym do 180 °C od 5 do 8 minut.

Gotowe! Zupy wyszło na tyle, że starczyło na zapełnienie dwóch miseczek z dyni, oraz dwie porcje zostały jeszcze na następny dzień.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments