Ciasto czekoladowe z czereśniami

ciasto czekoladowe z czereśniami

Dzisiaj mam dla Was coś absolutnie niezwykłego – przepis na ciasto czekoladowe z czereśniami, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem.

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto  przełamane słodyczą soczystych czereśni – to połączenie, które rozpieszcza zmysły i sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta. To doskonały deser na letnie popołudnia, kiedy czereśnie są w pełni sezonu, ale również na każdą inną okazję, gdy tylko macie ochotę na coś wyjątkowego. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia tego czekoladowego cudu. Przygotujcie się na prawdziwą rozkosz

Ciasto czekoladowe z czereśniami

ciasto czekoladowe z czereśniami

Z poniższych proporcji przygotujesz ciasto na tortownice o średnicy 20 cm.

Jeśli Twoja tortownica jest niska, będziesz potrzebować rantu cukierniczego. Możesz również przygotować prowizoryczny rant z papieru do pieczenia. Zawiń kawałek papieru wokół boku ciasta i zabezpiecz obręczą tortownicy.

Składniki na krem czekoladowy
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady ok. 80 %
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 100 g serka mascarpone
Składniki na ciasto czekoladowe
  • 150 g czekolady gorzkiej ok. 60 %
  • 100 g masła
  • 3 jajka ,,M”
  • 80 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na poncz kawowy do ciasta
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 czubata łyżka kawy
Składniki na mus czereśniowy
  • 250 g czereśni bez pestek
  • 170 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru (lub więcej w zależności jaką słodycz lubicie)
  • 8 g żelatyny
  • 25 g wody
Składniki na warstwę z galaretki
  • 80 g czereśni 
  • 1/2 opakowania galaretki czereśniowej lub wiśniowej
  • połowę wody podanej przez producenta na opakowaniu galaretki.
Sposób przygotowania
  1. Wieczór przed planowanym pieczeniem ciasta rozpocznij przygotowywanie kremu czekoladowego.

  2. Czekoladę mleczną (100 g) oraz gorzką (50 g) drobno posiekaj.
  3. Do garnka wlej 250 g śmietanki 30 % i podgrzej ją. Powinna być gorąca, ale nie może się zagotować. Wyłącz palnik.

  4. Do podgrzanej śmietanki, wrzuć posiekaną czekoladę i przy pomocy trzepaczki rózgowej całość energicznie wymieszaj. Mieszaj do momentu aż cała czekolada się rozpuści.

  5. Tak przygotowaną masę zostaw do wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki. Zostaw na minimum 8 godzin.

  6. W kolejny dniu rozpocznij przygotowywanie ciasta od upieczenia ciasta czekoladowego.

  7. Do garnka wrzuć masło oraz czekoladę (150 g)

  8. Przygotuj kąpiel wodną. W większym garnku zagotuj wodę. Na większy garnek ułóż mniejszy z czekoladą  i masłem. Całość podgrzewaj w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, do momentu aż masło i czekolada się rozpuszczą.


  9. Wyjmij mniejszy garnek z większego i pozostaw masę do wystygnięcia. Masa do kolejnych kroków powinna być zimna, ale wciąż płynna.

  10. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  11. Do osobnej miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość miksuj zaczynając od małych obrotów, a kończąc na wysokich. Miksuj do momentu aż masa z jajek i cukru będzie puszysta i jasno kremowa.

    masa jajeczna na ciasto czekoladowe z czereśniami

  12. Zmniejsz obroty na minimalne i partiami dodaj zimną masę z masła i czekolady.

  13. Gdy wszystkie składniki się połączą, dalej miksując na małych obrotach dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj krótko, tylko do momentu aż składniki się połączą.

  14. Tortownice wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

  15. Na tortownice wylej masę na ciasto czekoladowe. Wierzch wyrównaj szpatułką.

  16. Ciasto czekoladowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, w trybie góra-dół od 20 do 30 min. Aby sprawdzić czy ciasto jest już gotowe wbij do niego wykałaczkę. Gdy patyczek po wyjęciu będzie suchy to znak, że ciasto jest gotowe.

  17. Do kolejnych etapów przejdź, gdy ciasto będzie zimne.

  18. Przygotuj poncz kawowy – kawę rozpuszczalną wymieszaj z ciepłą wodą. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

  19. Zimne ciasto przekrój na dwa blaty.

  20. W kolejnych krokach będziemy przygotowywać mus czereśniowy.

  21. Żelatynę wymieszaj z wodą i pozostaw do napęcznienia

  22. Usuń z czereśni (250 g) pestki przy pomocy drylownicy lub przetnij je nożem na pół i wyciągnij pestki.

  23. Wydrylowane czereśnie zblenduj przy pomocy blendera.

  24. Puree czereśniowe przelej do garnka.

  25. Do puree dodaj cukier i wymieszaj.

  26. Całość podgrzewaj, często mieszając do momentu aż się zagotuje. Wyłącz palnik.

  27. Pół chochli puree wlej do żelatyny i wymieszaj tak, aby żelatyna rozpuściła się. Tak przygotowaną miksturę wlej do pozostałej części puree czereśniowego.

  28. Całość pozostaw do wystygnięcia.

  29. Gdy puree będzie zimne, zacznij ubijać 170 g śmietanki 30 %. Śmietanka nie powinna być ubita na sztywno. Gdy na masie będą pojawiać się mazy od miksera, ale konsystencja śmietanki będzie na tyle płynna, że będzie spadać z łyżki to znak, aby przestać miksować.

  30. Do zimnego puree dodawaj małymi porcjami (najlepiej po łyżce) ubitą śmietankę. Całość mieszaj przy pomocy trzepaczki rózgowej. Gdy jedna część śmietany będzie dobrze wmieszana w puree, dodaj kolejną.

  31. Tak przygotowany mus zostaw na chwilę w lodówce do lekkiego zgęstnienia. W między czasie przygotuj pozostałe kroki.

  32. Śmietankę z czekoladą, którą przygotowałeś dzień wcześniej wyjmij z lodówki. Następnie dodaj do niej serek mascarpone. Całość krótko miksuj do momentu aż krem zgęstnieje. Masa powinna być gęsta po dość krótkim czasie, dlatego uważaj, aby nie przebić kremu.

  33. Dolny blat ciasta włóż w rant cukierniczy.
    Następnie nasącz go ponczem kawowym.

  34. Na ciasto wyłóż całość kremu czekoladowego. Wyrównaj i wyłóż drugi blat ciasta. Ponownie nasącz go ponczem kawowym.

  35. Na górny blat ciasta wyłóż całość musu czereśniowego. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. 

  36. Gdy mus czereśniowy stężeje przygotuj warstwę z galaretki.

  37. 1/2 opakowania galaretki przygotuj z połową gorącej wody podanej na opakowaniu. Zostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki. Poczekaj do momentu aż galaretka zacznie lekko tężeć.

  38. W między czasie wydryluj czereśnie i ułóż je na wierzchu ciasta.

  39. Ciasto polej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Gdy galaretka całkiem stężeje ciasto jest gotowe.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments