Dzisiaj mam dla Was coś absolutnie niezwykłego – przepis na ciasto czekoladowe z czereśniami, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem.
Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto przełamane słodyczą soczystych czereśni – to połączenie, które rozpieszcza zmysły i sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta. To doskonały deser na letnie popołudnia, kiedy czereśnie są w pełni sezonu, ale również na każdą inną okazję, gdy tylko macie ochotę na coś wyjątkowego. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia tego czekoladowego cudu. Przygotujcie się na prawdziwą rozkosz
Ciasto czekoladowe z czereśniami
Z poniższych proporcji przygotujesz ciasto na tortownice o średnicy 20 cm.
Jeśli Twoja tortownica jest niska, będziesz potrzebować rantu cukierniczego. Możesz również przygotować prowizoryczny rant z papieru do pieczenia. Zawiń kawałek papieru wokół boku ciasta i zabezpiecz obręczą tortownicy.
Składniki na krem czekoladowy
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady ok. 80 %
- 250 g śmietanki 30 %
- 100 g serka mascarpone
Składniki na ciasto czekoladowe
- 150 g czekolady gorzkiej ok. 60 %
- 100 g masła
- 3 jajka ,,M”
- 80 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na poncz kawowy do ciasta
- 100 ml ciepłej wody
- 1 czubata łyżka kawy
Składniki na mus czereśniowy
- 250 g czereśni bez pestek
- 170 g śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru (lub więcej w zależności jaką słodycz lubicie)
- 8 g żelatyny
- 25 g wody
Składniki na warstwę z galaretki
- 80 g czereśni
- 1/2 opakowania galaretki czereśniowej lub wiśniowej
- połowę wody podanej przez producenta na opakowaniu galaretki.
Sposób przygotowania
- Wieczór przed planowanym pieczeniem ciasta rozpocznij przygotowywanie kremu czekoladowego.
- Czekoladę mleczną (100 g) oraz gorzką (50 g) drobno posiekaj.
- Do garnka wlej 250 g śmietanki 30 % i podgrzej ją. Powinna być gorąca, ale nie może się zagotować. Wyłącz palnik.
- Do podgrzanej śmietanki, wrzuć posiekaną czekoladę i przy pomocy trzepaczki rózgowej całość energicznie wymieszaj. Mieszaj do momentu aż cała czekolada się rozpuści.
- Tak przygotowaną masę zostaw do wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki. Zostaw na minimum 8 godzin.
- W kolejny dniu rozpocznij przygotowywanie ciasta od upieczenia ciasta czekoladowego.
- Do garnka wrzuć masło oraz czekoladę (150 g)
- Przygotuj kąpiel wodną. W większym garnku zagotuj wodę. Na większy garnek ułóż mniejszy z czekoladą i masłem. Całość podgrzewaj w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, do momentu aż masło i czekolada się rozpuszczą.
- Wyjmij mniejszy garnek z większego i pozostaw masę do wystygnięcia. Masa do kolejnych kroków powinna być zimna, ale wciąż płynna.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do osobnej miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość miksuj zaczynając od małych obrotów, a kończąc na wysokich. Miksuj do momentu aż masa z jajek i cukru będzie puszysta i jasno kremowa.
- Zmniejsz obroty na minimalne i partiami dodaj zimną masę z masła i czekolady.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, dalej miksując na małych obrotach dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj krótko, tylko do momentu aż składniki się połączą.
- Tortownice wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Na tortownice wylej masę na ciasto czekoladowe. Wierzch wyrównaj szpatułką.
- Ciasto czekoladowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, w trybie góra-dół od 20 do 30 min. Aby sprawdzić czy ciasto jest już gotowe wbij do niego wykałaczkę. Gdy patyczek po wyjęciu będzie suchy to znak, że ciasto jest gotowe.
- Do kolejnych etapów przejdź, gdy ciasto będzie zimne.
- Przygotuj poncz kawowy – kawę rozpuszczalną wymieszaj z ciepłą wodą. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Zimne ciasto przekrój na dwa blaty.
- W kolejnych krokach będziemy przygotowywać mus czereśniowy.
- Żelatynę wymieszaj z wodą i pozostaw do napęcznienia
- Usuń z czereśni (250 g) pestki przy pomocy drylownicy lub przetnij je nożem na pół i wyciągnij pestki.
- Wydrylowane czereśnie zblenduj przy pomocy blendera.
- Puree czereśniowe przelej do garnka.
- Do puree dodaj cukier i wymieszaj.
- Całość podgrzewaj, często mieszając do momentu aż się zagotuje. Wyłącz palnik.
- Pół chochli puree wlej do żelatyny i wymieszaj tak, aby żelatyna rozpuściła się. Tak przygotowaną miksturę wlej do pozostałej części puree czereśniowego.
- Całość pozostaw do wystygnięcia.
- Gdy puree będzie zimne, zacznij ubijać 170 g śmietanki 30 %. Śmietanka nie powinna być ubita na sztywno. Gdy na masie będą pojawiać się mazy od miksera, ale konsystencja śmietanki będzie na tyle płynna, że będzie spadać z łyżki to znak, aby przestać miksować.
- Do zimnego puree dodawaj małymi porcjami (najlepiej po łyżce) ubitą śmietankę. Całość mieszaj przy pomocy trzepaczki rózgowej. Gdy jedna część śmietany będzie dobrze wmieszana w puree, dodaj kolejną.
- Tak przygotowany mus zostaw na chwilę w lodówce do lekkiego zgęstnienia. W między czasie przygotuj pozostałe kroki.
- Śmietankę z czekoladą, którą przygotowałeś dzień wcześniej wyjmij z lodówki. Następnie dodaj do niej serek mascarpone. Całość krótko miksuj do momentu aż krem zgęstnieje. Masa powinna być gęsta po dość krótkim czasie, dlatego uważaj, aby nie przebić kremu.
- Dolny blat ciasta włóż w rant cukierniczy.
Następnie nasącz go ponczem kawowym. - Na ciasto wyłóż całość kremu czekoladowego. Wyrównaj i wyłóż drugi blat ciasta. Ponownie nasącz go ponczem kawowym.
- Na górny blat ciasta wyłóż całość musu czereśniowego. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
- Gdy mus czereśniowy stężeje przygotuj warstwę z galaretki.
- 1/2 opakowania galaretki przygotuj z połową gorącej wody podanej na opakowaniu. Zostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki. Poczekaj do momentu aż galaretka zacznie lekko tężeć.
- W między czasie wydryluj czereśnie i ułóż je na wierzchu ciasta.
- Ciasto polej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Gdy galaretka całkiem stężeje ciasto jest gotowe.
Smacznego!