Ziemniaki to warzywo, które można przygotować na mnóstwo sposobów. Jednym z moich ulubionych dań z ich wykorzystaniem są krokiety ziemniaczane z serem i boczkiem! To proste w przygotowaniu danie, które zachwyci zarówno dorosłych i dzieci. Miękki farsz ziemniaczany, roztopiony ser, dodatek boczku i chrupiąca skórka – to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Jakie ziemniaki wybrać do krokietów z ziemniaków?
Sekretem udanych krokietów ziemniaczanych z serem są odpowiednie ziemniaki. Do krokietów ziemniaczanych najlepiej nadają się ziemniaki mączyste. Są bogate w skrobię, dzięki czemu łatwo je rozgotować, a po rozgnieceniu mają kremową strukturę. Takie ziemniaki klasyfikowane są jako typ C. Możesz również wybrać odmianę BC (lekko mączyste). Jednak nie musisz tego wiedzieć, ani tego jakie gatunki ziemniaka należą do tego typu. W XXI wieku mamy sporo ułatwień i w sklepie znajdziesz je opisane jako ziemniaki do klusek, puree lub knedle.
Wybierając odpowiednie ziemniaki, zyskasz gwarancję, że twoje krokiety będą mieć idealną konsystencję – miękką i kremową
Krokiety ziemniaczane z serem i boczkiem przepis
Ilość porcji: 12 krokietów
Składniki
- 800 g ziemniaków mączystych
- 1 jajko
- 45-60 g skrobi ziemniaczanej
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju + olej do smażenia krokietów
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- 6 plastrów boczku wędzonego (u mnie była to paczka o gramaturze 100 g)
- 1 prostokątna kostka sera żółtego o gramaturze ok. 250 g (ja z takiej uzyskałam 14 słupków sera o wymiarach 6,5 cm x 1,5 cm x 1,5 cm, czyli o dwa słupki więcej niż potrzeba do przepisu)
- mąka pszenna do panierowania
- jajka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Warto je rozgotować.
- W między czasie, gdy ziemniaki się gotują przygotuj pozostałe składniki. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
W łatwy sposób zrobisz to przecinając cebulę na pół. Nie odcinaj końcówki cebulki, będzie trzymać cebulę podczas krojenia. Połówkę cebuli pokrój prostopadle wzdłuż (tak jakbyś chciał pociąć ją na piórka), a następnie równolegle do deski (tak jakbyś chciał pokroić w plastry). Następnie pokrój prostopadle wszerz. Im cieniej pokroisz cebulę na poszczególnych etapach, tym bardziej drobną kostkę uzyskasz. - Na patelni rozgrzej olej i wsyp pokrojoną cebulę. Posyp szczyptą soli i pieprzu, a następnie podsmaż na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Ser żółty pokrój w słupki o wymiarach 6,5 cm x 1,5 cm x 1,5 cm.
- Plastry boczku przekrój na pół.
- Rozgrzej suchą patelnię i na dużym ogniu podsmaż boczek przez dosłownie kilka sekund z każdej strony.
Boczek nie może być dobrze wysmażony ponieważ później będzie ciężko go formować. - Wracamy do ziemniaków. Gdy się ugotują, dobrze je odcedź.
W tym samym garnku je odparuj, czyli podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając raz na jakiś czas. Zajmie to od 5-10 minut w zależności jak dobrze odcedziłeś wodę. Uważaj, aby nie spalić ziemniaków.
Ewentualne pozostałości wody utrudnią formowanie krokietów lub będą powodować ich rozwalanie podczas smażenia. Dlatego ten krok jest ważny. - Jeszcze ciepłe ziemniaki dobrze ugnieć przy pomocy tłuczka lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Do ziemniaków dodaj masło, rozbite jajko, skrobię ziemniaczaną (zacznij od mniejszej ilości), wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
- Wyrób ciasto ziemniaczane. Jeśli wydaje ci się zbyt mało elastyczne dodaj więcej skrobi.
Ciężko określić ile skrobi trzeba będzie dodać, bo zależy to od tego jak bardzo mączyste są ziemniaki. Jeśli ciasto będzie dobrze formować się w dłoniach to znaczy, że dodałeś dobrą ilość skrobi. - Ciasto ziemniaczane podziel na 12 kawałków.
- Słupki sera zawiń w usmażony boczek.
- Weź kawałek ciasta uformuj w kulkę, a następne rozpłaszcz na placek. Na środek daj ser z boczkiem i uformuj krokieta.
- Krokiety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Rozgrzej dość sporą ilość oleju na patelni, ułóż krokiety i smaż z każdej strony na złocisty kolor.
- Usmażone krokiety odsącz na papierowym ręczniku.
Gotowe!