Parówki w cieście, smażone na głębokim tłuszczu czyli amerykańskie corn dogi. Niezbyt zdrowe danie, ale smakuje przepysznie. Jeśli masz ochotę na łatwego w przygotowaniu, domowego fast fooda to corn dog będzie strzałem w 10! Przepis jest banalny, a składniki do jego przygotowania znajdziesz w większości sklepów.
Składniki - ciasto na corn dogi
Na ciasto do corn dogów składają się:
- Mąka kukurydziana – konieczny element. To od niej corn dogi wzięły swoją nazwę. Corn czyli po angielsku kukurydza.
- Mąka pszenna – źródło glutenu, który sprawia, że ciasto jest elastyczne i ma ciągliwą konsystencję czyli wszystko co sprawia, że ciasto jest ciastem 🙂 Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, stąd w wielu przepisach jest dodatek mąki pszennej.
- Miód – amerykanie kochają dodawać wszędzie cukier. Zamiast cukru, dodałam miód, którego charakterystyczny smak dobrze podkręca smak ciasta.
- Proszek do pieczenia – sprawia, że ciasto pulchnie podczas smażenia.
- Mleko – płynny składnik ciasta.
- Jajko – składnik, który „klei” całość. Dzięki jego dodatkowi pozostałe składniki są lepiej połączone i po usmażeniu ciasto nie będzie „rozwalać się”.
- Sól, pieprz, papryka słodka w proszku, czosnek granulowany – bo przypraw nigdy za mało 🙂
- Panko – składnik opcjonalny. Parówka w samym cieście to już corn dog, ale jeśli lubicie eksperymentować to warto zapanierować ją dodatkowo w panko.
Corn dogi przepis
Składniki
- 8-10 parówek
- 80 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 ml mleka
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- panko do panierowania (opcjonalnie)
- olej rzepakowy do smażenia
- do podania keczup i musztarda
Sposób przygotowania
- Do miski wlej mleko, dodaj jako, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodką paprykę oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki rózgowej.
- Następnie cały czas mieszając masę, dodaj proszek do pieczenia.
- Gdy proszek dobrze zostanie rozmieszany w masie, to dalej cały czas mieszając dodaj partiami mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Kolejną partie mąki dokładaj wtedy, gdy poprzednia zostanie dobrze wmieszana w masę. Jeśli dodasz mąkę zbyt gwałtownie to w cieście porobią się grudki.
- Ciasto przelej do wysokiej szklanki np. do wąskiego kufla na piwo.
- Jeśli będziesz panierować parówkę w panko, to przesyp je do miski.
- Parówki wyjmij z opakowania, a następnie dobrze osusz na papierowych ręcznikach. Jeśli parówka nie będzie wilgotna, to ciasto będzie lepiej do niej przylegać.
- Osuszone parówki nadziej na długie wykałaczki.
- Do garnka wlej sporą ilość oleju i rozgrzej go. Corn dogi to danie smażone na głębokim tłuszczu. Pamiętaj, aby garnek miał szerokie dno. Parówki, które będą się w nim smażyć muszą leżeć na płasko.
- Nadziane na wykałaczki parówki, włóż do ciasta, obróć wokół własnej osi, wyjmij i poczekaj chwile aż nadmiar ciasta ścieknie. Dzięki temu ciasto podczas smażenia nie będzie wylewać się na boki (proces panierowania parówki w cieście znajdziesz w powyższym filmie)
- Parówkę w cieście posyp z każdej strony panierem panko, a następnie przyklep dłonią i od razu włóż do rozgrzanego oleju. Każdą parówkę smaż 2-3 minuty obracając ją w połowie smażenia.
- Gotowe corn dogi podawaj z musztardą i keczupem.
Smacznego!