Sałatka ze szparagami i truskawkami

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Maj i czerwiec to miesiące kiedy królują szparagi i truskawki. Świetnie komponują się one pod względem smaku. Udowodni ci to sałatka ze szparagami i truskawkami, do której często będziesz wracać, gdy tylko raz jej posmakujesz.

Składniki

Do przygotowania tej pysznej sałatki będziesz potrzebować:

  • Szparagi zielone – najlepiej, aby pędy były jak najcieńsze. Grubsze pędy są zazwyczaj już bardzo dojrzałe, a co za tym idzie, bardziej włókniste.
  • Truskawki – słodkie truskawki, stanowią świetny kontrast dla pozostałych wytrawnych składników sałatki.
  • Zielone listki – do szparagów świetnie sprawdzi się lekko gorzka i wyrazista w smaku rukola. Jeśli jednak wolisz bardziej delikatne smaki dobrym wyborem będą również świeże liście szpinaku.
  • Szynka parmeńska – szparagi zawinięte w samą szynkę parmeńską, to już jest idealne połączenie. Razem z pozostałymi składnikami stworzą prawdziwą ucztę dla twoich kubków smakowych.
  • Ser kozi miękki – jego kremowa konsystencja stanowi świetną przeciwwagę do chrupiących szparagów.
  • Dressing malinowy – idealnie sprawdza się w letnich sałatkach. Świetnie komponuje się z serem kozim.
  • Orzechy włoski – stanowią kropkę nad i w tej sałatce. Coś chrupiącego w sałatce zawsze świetnie ją urozmaica.

Sałatka ze szparagami i truskawkami przepis

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Ilość porcji: 2

Składniki na dressing malinowy
  • 1 łyżka konfitury malinowej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
Składniki na sałatkę
  • 1 pęczek szparagów (zazwyczaj waży ok. 500 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 garśc rukoli lub liści szpinaku
  • 4 duże truskawki
  • 70 g sera koziego miękkiego
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 6 orzechów 
  • dowolna ilość dressingu malinowego
Sposób przygotowania dressingu malinowego
  1. Do miski daj konfiturę malinową.

  2. Dodaj ocet balsamiczny i całość wymieszaj przy pomocy trzepaczki.

  3. Następnie cały czas mieszając sos, wlewaj oliwę. Całość mieszaj do momentu aż składniki dobrze się zemulgują.
Sposób przygotowania sałatki
  1. Szparagi umyj i ułam z nich, przy pomocy dłoni zdrewniałe końcówki.

  2. Tak przygotowane szparagi pokrój nożem w skośne plastry. Plaster powinien mieć ok. 0,5 cm długości.



  3. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone szparagi. Opcjonalnie możesz je lekko posolić. Smaż na małym ogniu ok. 10 minut.

  4. Do miski wrzuć podsmażone szparagi i dodaj rukolę lub szpinak. Następnie dodaj dowolną ilość dressingu malinowego i całość wymieszaj.

  5. Truskawki pokrój na 4 ćwiartki.

  6. Miękki ser kozi podziel na mniejsze kawałki.
  7. Plastry szynki parmeńskiej przekrój na pół i zwiń.

  8. Orzechy włoskie podziel na mniejsze kawałki.

  9. Złóż sałatkę: na dwa talerze wyłóż szparagi z rukolą, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki, podzielony ser kozi, zwiniętą szynkę parmeńską i posiekane orzechy.

Smacznego!

Jaka jest twoja ulubiona potrawa ze szparagów?

Jeśli szukasz więcej pomysł na letnie sałatki sprawdź przepis na sałatkę z mango

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments