Domowe lody waniliowe bez maszyny

Domowe lody waniliowe bez maszyny

Lody to dla mnie obowiązkowy element wakacyjnego menu. Jeśli tak jak ja, nie wyobrażasz sobie lata bez lodów, a do tego lubisz kombinować w kuchni to koniecznie wypróbuj poniższy przepis na domowe lody waniliowe bez maszyny. Poniższa receptura pozwoli ci przygotować domowe lody bez kryształków lodów.

Baza lodów

Bazę lodów stanowi śmietanka 30 % – królowa deserów. Kremowa i z wysoką zawartością tłuszczu sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Tłuszcz nadaje lodom kremowości oraz jest nośnikiem smaku. To dzięki niemu, nasze kubki smakowe szaleją podczas jedzenia lodów.

Jak zrobić lody bez jajek?

Skupmy się jednak na pozostałych składnikach, bo o ile dodatek śmietanki lub mleka do lodów, jest niemal dla wszystkich oczywisty, to pozostałe składniki wzbudzają wiele pytań. Jednym z nich są jajka, które stanowią w lodach emulgator. Dzięki dodatkowi emulgatorów, lody mają gładszą teksturę, wolniej się topią oraz bardziej równomiernie zamarzają. Czy zatem lody bez jajek są możliwe do przygotowania? Oczywiście, że tak. Można wykorzystać inny emulgator. Świetnie w tej roli sprawdzi się mleko skondensowane.

Domowe lody bez kryształków lodu

W przemyśle spożywczym do lodów stosuje się również stabilizatory. Jednym z nich jest guma guar. Choć nazwa tego składnika brzmi jak straszna chemia, to nie ma powodu do obaw. Guma guar jest substancją naturalnego pochodzenia. Wytwarza się ją z rośliny uprawianej głównie w Indiach. Jest więc produktem naturalnego pochodzenia. Jeśli jednak ten argument dalej cię nie przekonuje, to podam ci przykład. Dodatki do żywności takie jak guma guar można porównać do cukru lub żelatyny. Kupujemy je, podobnie jak gume guar w formie proszku. Wiemy jednak, że nie jest to straszna chemii, bo ich pochodzenie i definicje znamy od dziecka. Nasze babcie stosowały przecież cukier i żelatynę w domowych wyrobach i nikomu nie przychodzi do głowy, aby nazywać je straszna chemią.

Skoro to już mamy omówione, to wyjaśnię po co dodawać do lodów stabilizatory. Zadaniem stablizatorów w lodach jest zapobieganie tworzenia się kryształków lodu podczas zamrażania. Przygotowując domowe lody waniliowe bez maszyny to z nimi będziemy walczyć. Zastosowanie takiego stabilizatora ułatwi nam to zadanie. Dodatkowo dzięki niemu, konsystencja lodów będzie bardziej wytrzymalsza na wahania temperatury spowodowane wyjmowaniem i wkładaniem lodów z zamrażarki. Także jeśli chcesz przygotować większą ilość lodów za jednym zamachem, to warto przemyśleć kupno stabilizatora.

I tu pojawia się kolejne pytanie – gdzie kupić gume guar? W czasach zakupów online nie będziecie mieć z tym problemu. Dostępna jest w sklepach online ze zdrową żywnością lub z odżywkami sportowymi albo na allegro. Gumy guar używa się w niewielkiej ilości więc jedno opakowanie starczy wam na długi czas.


Domowe lody waniliowe bez maszyny

Domowe lody waniliowe bez maszyny

ilość porcji: ok. 14 gałek lodów.

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki gumy guar
  • owoce liofilizowane (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Przetnij laskę wanilii wzdłuż i przy pomocy małej łyżeczki lub czubka noża wyciągnij ziarna wanilii.
  2. Cukier puder wymieszaj z gumą guar. Nośnik w postaci cukru pudru sprawi, że gumę guar łatwiej będzie rozprowadzić w masie.
  3. Do dużej miski wlej śmietankę oraz mleko skondensowane. Dodaj również ziarna wanilii.
  4. Całość ubij przy pomocy miksera. Podczas ubijania dodawaj małymi partiami (po 1/4 łyżeczki) cukier puder z gumą guar. Guma guar szybko żeluje. Jeśli całość wrzucisz od razu do masy, to możesz skończyć z glutkiem. Masy nie ubijaj na bitą śmietanę! Moment w którym ubijaczki będą zostawiać delikatne ślady, to czas kiedy powinieneś skończyć ubijać. Napowietrzenie masy po przez ubijanie pozwala na uzyskanie miękkiej i delikatnej konsystencji lodów.
  5. Gotową masę na lody przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki. Wyjmuj ją co pół godziny z lodówki i mieszaj do momentu, aż lody całkiem zamarzną. W ten sposób dodatkowo zapobiegniesz powstawaniu kryształków lodu. Pod koniec mrożenia opcjonalnie udekoruj liofilizowanymi owocami. Jeśli chcesz przygotować lody na patyku to w połowie mrożenia, gdy masa jest „na wpół” zmrożona przełóż ją do foremek na lody. 

Domowe lody bez kryształków lodu

Jaki smak lodów lubisz najbardziej?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments