Czy stripsy z kurczaka z piekarnika mogą być tak samo soczyste jak te smażone w głębokim oleju? Odpowiedź brzmi tak. Sekretem soczystego, pieczonego mięsa jest jego wcześniejsze zamarynowanie. Dzięki marynacie mięso nabiera kruchej tekstury. Pomysłów na marynaty jest wiele. W przypadku stripsów najbardziej lubię tą z maślanki, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Dlaczego do marynaty warto wykorzystać maślankę?
Zacznijmy od wyjaśnienia po co dodawać marynatę do mięsa. Marynata ma za zadanie zmiękczyć mięso. Możliwe jest to dzięki obecności kwasu w marynacie. Kwasem tym może być cokolwiek – ocet, sok z cytryny lub kwas mlekowy znajdujący się właśnie w maślance. Kwas działa na białka z których to w głównej mierze zbudowane jest mięso. Powoduje on rozluźnienie struktury mięsa co sprawia, że jest ono bardziej kruche, miękkie i soczyste.
Skoro jakikolwiek kwas powoduje zmiękczenie tekstury mięsa to pewnie zastanawiacie się dlaczego akurat zdecydowałam się na maślankę? Powód jest prosty. Mięso po wyciągnięciu z maślanki jest nią oblepione. Dzięki czemu takie kawałki kurczaka mogę od razu panierować bez wcześniejszego moczenia ich w jajku.
Delikatne mięso i pyszna panierka
Głównym składnikiem stripsów jest mięso drobiowe. W tym przepisie postawiłam na mięso z piersi z kurczaka ponieważ tą część tuszy najłatwiej pokroić w paski i jest ona najbardziej delikatna. Kolejnym ważnym składnikiem stripsów jest panierka. Przygotowałam ją z mąki pszennej i pokruszonych płatków kukurydzianych. Dzięki ich dodatkowi panierka przypomina tą którą można znaleźć w stripsach popularnych restauracji typu fast food. Do panierki dodałam również aromatyczne przyprawy. Niech was nie przerazi ich ilość. To sprawdzona proporcja dzięki której będziecie faktycznie czuć, że jakiekolwiek przyprawy zostały dodane do dania.
Stripsy z kurczaka z piekarnika – przepis
ilość porcji: 4
Składniki
- 2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże filety z kurczaka
- 4 szklanki płatków kukurydzianych
- 1/2 szklanki mąki
- 14 łyżeczek słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 4 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania
- Przygotuj marynatę. Do dużego pojemnika z pokrywką wlej 2 szklanki maślanki, dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 2 łyżeczki słodkiej papryki, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Filety z kurczaka umyj oraz osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój pod skosem w paski.
- Pokrojone filety włóż do marynaty, zamknij pojemnik i pozostaw na 5 godzin w lodówce.
- Gdy minie 5 godziny przygotuj panierkę. Pokrusz płatki kukurydziane. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Niezależnie od tego którego sposobu użyjesz, ważne jest to aby płatki nie były całkowicie zmielone.
-SPOSÓB 1: Płatki kukurydziane umieść w blenderze i lekko zmiksuj.
-SPOSÓB 2: Płatki kukurydziane włóż do foliowego woreczka, najlepiej strunowego, a następnie rozwałkuj wałkiem do ciasta. - Do rozkruszonych płatków kukurydzianych dodaj mąkę, 12 łyżeczek słodkiej papryki, całość ostrej papryki, mielonego kminu, czosnku granulowanego oraz oregano. Następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Nastaw piekarnik na 200°C.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia
- Wyjmij pojemnik z filetami w marynacie. Panieruj stripsy w panierce i odkładaj na blachę. Przed panierowaniem, po wyjęciu stripsów z marynaty przytrzymaj je lekko nad pojemnikiem aby marynata trochę ściekła.
- Blachę ze stripsami włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij blachę, przewróć stripsy na drugą stronę, włóż do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut.
- Stripsy podawaj z ulubionymi dodatkami oraz dipami.
Smacznego!
Z czym podać stripsy z kurczaka?
Stripsy z kurczaka z piekarnika możesz podać z pieczonymi ziemniakami lub chrupiącymi ziemniaczanymi talarkami. Świetnie będą do nich pasować również wszelkiego rodzaju surówki na bazie kapusty np. coleslaw.
Jak ładnie wypieczone 🙂 Chętnie wypróbuję taki sposób.
Wyglądają lepiej niż w KFC 🙂 Idealny dodatek na domowe spotkanie z przyjaciółmi.
Dzieciom by smakowało. Super że z piekarnika
Wyglądają pysznie i tak chrupiąco. Super 🙂
Jeśli pieczone to muszę spróbować. Dzięki za przepis!
zawsze robiłam je w oleju ale w piekarniku napewno zdrowsze sa wiec musze koniecznie ale to koniecznie spróbować
zawsze robiłam na oleju ale z piekarnika pewnie bedą lepsze wiec koniecznie ale to koniecznie spróbować
Pomysł z tą maślanką mi się podoba. Te stripsy na pewno spodobają się moim dzieciom
Przepis mi się bardzo podoba. Z chęcią spróbuję