Klasyczna zupa cebulowa zawiera w sobie alkohol w postaci białego wina. Nie każdy chce lub może spożywać alkohol dlatego proponuję równie pyszną alternatywę jaką jest zupa cebulowa bez wina.
Zupa cebulowa bez wina – składniki
Podstawowym składnikiem zupy cebulowej (oprócz oczywiście cebuli :)) jest wywar. Tradycyjne używa się do niej wywaru wołowego, ale jakikolwiek inny również się sprawdzi ponieważ cebula to dość wyraziste warzywo w smaku dlatego zawsze sama się obroni. Ja użyłam wywaru jarskiego ponieważ staram się ograniczyć spożycie mięsa w mojej diecie. Według najnowszych wytycznych zdrowego żywienia w diecie Polaków jest za dużo mięsa dlatego warto je ograniczać wtedy kiedy się da. Ograniczenie spożycia mięsa, szczególnie czerwonego ma pozytywny wpływ na zdrowie, a także na klimat.
Zupę cebulową podaje z grzankami zapiekanymi z serem. Według francuskich receptur jest to zazwyczaj ser Gruyère. Niestety jest słabo dostępny w Polsce dlatego w naszym kraju często zastępuje go się innymi serami. Ja wykorzystałam mozzarelle, która charakteryzuje się w porównaniu do innych serów niską kalorycznością. Do grzanek warto użyć bagietki. Jeśli chcecie zwiększyć ilość błonnika pokarmowego w diecie to warto użyć pełnoziarnistej bagietki.
Na czym smażyć cebulę do zupy cebulowe?
Przygotowując przepis chciałam również aby to była nieco zdrowsza wersja zupy dlatego zamiast długiego smażenia cebuli postawiłam na wydłużenie czasu gotowania. Zamieniłam również masło na oliwę. Jeśli chcecie użyć masła to wybierzcie klarowane, które ma wyższy punkt dymienia więc podczas smażenia nic wam się będzie palić, a co za tym idzie nie powstaną niekorzystne dla naszego zdrowia związki, które mogą mieć m.in. działanie rakotwórcze. Dodatkowo oliwa ma działanie prewencyjne w stosunku do chorób sercowo – naczyniowych w przeciwieństwie do masła, które ze względu na zawartość tłuszczu zwierzęcego sprzyja im powstawaniu. Ja używam masła do kanapek dlatego staram się ograniczać tłuszcze zwierzęce w innych potrawach.
Czy cukier w zupie cebulowej jest zdrowy?
Wyprzedzając również wszelkie komentarze „że skoro zupa miała być zdrowa to czemu jest cukier”. Ograniczenie cukrów prostych w diecie to podstawa zdrowego żywienia ponieważ jest to produkt bardzo kaloryczny, którego nadmiar w diecie sprzyja powstawaniu otyłości. Jednak w tym przypadku mamy 1 łyżeczkę cukru na 6 porcji co nie jest końcem świata, szczególnie gdy ograniczacie już cukier na co dzień np. rezygnując ze słodzenia kawy. Jeśli jednak wolisz nie trzymać cukierniczki w domu to spokojnie możesz zamienić w tym daniu cukier na mniej kaloryczny ksylitol.
Zupa cebulowa bez wina – przepis
ilość porcji: 6
Składniki
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 kg cebuli białej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1 bagietka
- 2 mozzarelle
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz oraz umyj, a następnie pokrój w piórka.
- Czosnek obierz, umyj i przeciśnij przez praskę do czosnku lub drobno posiekaj.
- W największym garnku jakim masz rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe oraz cukier. Smaż na średnim ogniu często mieszając. Gdy cebula się zeszkli wlej ciepły warzywny bulion, a następnie dodaj tymianek oraz czosnek. Całość gotuj ok.1-1,5 h aż cebula zmięknie.
- Przygotuj grzanki. Bagietkę pokrój na kromki, każdą z nich natrzyj rozciętym na pół ząbkiem czosnku. Zatrzyj mozzarelle, a następnie ułóż na kromkach. Całość zapiekaj przez 5 minut w temperaturze 180°C.
- Gotową zupę cebulową serwuj z grzankami.
Kocham zupę cebulową i też zazwyczaj robię ją jako jarski posiłek.
Szczerze mówiąc nigdy nie robiłam cebulowej… A przepis wydaje się taki prosty 🙂
Gorąco polecam ten przepis na zupę cebulową każdemu, kto ceni sobie wykwintne smaki i chce spróbować czegoś nowego. To idealne danie na elegancki obiad czy romantyczną kolację. Gwarantuję, że zostawi ono niezapomniane wrażenia smakowe.
Nie mogę się doczekać, aby ponownie przygotować tę pyszną zupę. Przepis na pewno zagości w mojej kuchni na dłużej i będzie często używany. Smacznego!