Dla wszystkich kochających śniadania na słodko mam propozycję nie do odrzucenia – pożywny omlet z bananem i masłem orzechowym. To pomysł na smaczny posiłek dla wszystkich chcących zacząć zdrowo i słodko dzień.
Pożywna propozycja na słodkie śniadanie
Do przygotowania omletu użyłam mąki pszennej. Jeśli jednak chcecie go wzbogacić w błonnik pokarmowy warto zamienić ją na mąkę pełnoziarnistą. Jako dodatki wykorzystałam klasyczne połączenie – banana z masłem orzechowym. Do tego duetu świetnie pasuje kakao. Warto dodać je do masy na omlet – będzie jeszcze smaczniejszy!
Kupując masło orzechowe zwróć uwagę na jego skład. Wielu producentów dodaje do niego cukier oraz olej palmowy. Te dodatki są zbędne. Masło orzechowe dobrej jakości powinno mieć w swoim składzie tylko orzechy.
Omlet z bananem i masłem orzechowym
ilość porcji: 1
Składniki
- 2 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki kakao (opcjonalnie)
- 1 banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz z kakao (opcjonalnie).
- Jajka dokładnie rozkłóć i dodawaj do nich stopniowo mąkę. Jeśli masa wyda się zbyt gęsta możesz dodać 2 łyżki mleka lub wody.
- Patelnie z nieprzywierającą powłoką posmaruj olejem i rozgrzej.
- Na rozgrzaną patelnie wlej masę na omlet i smaż pod przykryciem aż zrumieni się od spodu. Następnie podważ go łopatką i przewróć na drugą stronę.
- W między czasie banana obierz i pokrój w plastry.
- Usmażony omlet posmaruj masłem orzechowym i udekoruj plastrami banana. Możesz przygotować z niego mini tort po przez pokrojenie omleta na cztery części i ułożenie jednej na drugiej.
Smacznego!
Jeśli lubicie omlety na słodko to koniecznie musicie wypróbować omlet jaglany oraz omlet owsiany.
Pierwszy raz robiłem według Twojego przepisu. Omlet pyszny może nie taki efektowny jak na zdjęciach 😉 Dziękuje za przepis 😉
Uwielbiam omlety na słodko. 🙂 Pychota!