Kanapki to jedna najpopularniejszych opcji na śniadania. Są szybkie w przygotowaniu i każdego dnia mogą wyglądać całkiem inaczej. Dzisiaj mam dla was całkiem oryginalną propozycję na ten posiłek – kanapka z mozzarellą, suszonymi pomidorami i pesto.
Banał czy oryginał?
Przy tego typu przepisach mam zawsze pewną obawę czy nie są zbyt banalne. W końcu nikt nie chciałby aby jego przepis został wyśmiany jako zbyt mało oryginalny tak jak sławne jabłko z masłem orzechowym z książki kucharskiej, popularnego w Polsce sklepu z czerwonym stawonogiem w logo. Z drugiej strony kanapka z mozzarellą, suszonymi pomidorami i pesto wydaje mi się na tyle ciekawa, że warto jej poświęcić swoje miejsce w siecio.
Pesto zamiast masła
Przygotowując kanapkę zamiast masła użyłam pesto z bazylii. Jest ono na bazie oliwy. Podobnie jak masło jest to produkt tłuszczowy dlatego świetnie sprawdza się jako jego alternatywa. Następnie spojrzałam co mam w lodówce i stwierdziłam, że mozzarella i suszone pomidory świetnie będą współgrać z pesto. Dorzuciłam również liść sałaty, bo witamin nigdy na dużo. Chociaż z perspektywy czasu gdybym miała przygotować tą kanapkę ponownie zdecydowanie postawiłabym na rukolę.
Kanapka z mozzarellą, suszonymi pomidorami i pesto
ilość porcji: 1
Składniki
- 2 kromki ulubionego chleba
- 1 łyżeczka pesto
- 2 plastry mozzarelli
- 2 suszone pomidory
- sałata, rukola, szpinak itp.
Sposób przygotowania
- Obie kromki chleba posmaruj pesto.
- Na jednej kromce ułóż sałatę, mozzarelle i suszone pomidory. Następnie połóż drugą kromkę.
Pesto zamiast masła chętnie wypróbuję 🙂
Uu, wygląda mega smacznie! *.*