Witajcie, dzisiaj mam dla was przepis na kotlety, które kojarzą mi się z egzaminem zawodowym. Kiedy zdawałam egzamin praktyczny potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, mojemu rocznikowi przypadły kotlety z kaszy. Kotlety z kaszy to o tyle ciekawe danie, że można je przygotować na naprawdę milion sposobów. Dzisiaj mam dla was przepis na kotlety z dodatkiem mięsa.
Wskazówki
- Kaszę przed ugotowaniem przebieramy.
- Kaszę gotujemy w proporcji 1:2 (kasza:woda). Kaszę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem do momentu gdy wchłonie całą wodę. Następnie pozostawiamy pod przykryciem aby doszła.
- Suszone zioła warto rozetrzeć w dłoniach aby w pełni wydobyć ich aromat.
- Obróbka wstępna jajka polega na jego umyciu, sparzeniu wrzątkiem, a następnie wybiciu na osobny talerzyk. Według zasad nie wbijamy jajkabezpośrednio do potrawy.
Kotlety z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego
ilość porcji: 6
Składniki
- 300 g mięsa mielonego
- 200 g kaszy (nie musi być to koniecznie kasza jęczmienna, możecie użyć np. gryczanej)
- pół dużej cebuli
- 1 jajko
- mąka
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania
- Gotujemy kaszę jęczmienną. W przypadku kotletów należy ją trochę rozgotować, wtedy wygodniej będzie nam je formować. Zostawiamy ją do przestygnięcia od czasu do czasu mieszając (nie musi być całkowicie zimna, po prostu chodzi o to aby nie parzyła nas w dłonie 🙂 )
- Kroimy cebulę w drobną kostkę, a następnie sparzamy ją.
- Do miski wrzucamy kaszę, mięso mielone, pokrojoną cebulę jajko oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
- Formujemy okrągłe kotlety, które następnie obtaczamy w mące.
- Rozgrzewamy olej, a następnie smażymy kotlety. Smażymy je na małym ogniu, a pod koniec zwiększamy ogień aby kotlety przyrumieniły się. Odwracamy je na drugą stronę i powtarzamy czynność. Ważne jest to aby zbyt często ich nie przewracać i nie podnosić gdyż to może spowodować ich rozwalenie się.
- Ściągamy kotlety z patelni i kładziemy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym dipem. Ja swoje podałam z czosnkowym. Smacznego!
Składniki odżywcze
- Kasza jęczmienna to paliwo – jest źródłem węglowodanów złożonych. Jest również źródłem witamin z grupy B oraz witaminy K.
- Mięso to przede wszystkim źródło żelaza, którego brak może powodować anemię.
Pracowałam w sekretariacie ZSEG Tarnów, gdy przyniesiono mi na talerzu taki „egzamin zawodowy” do spróbowania. Te kotlety były takie pyszne, że wzięłam przepis, ale po latach go zgubiłam. Także dziękuję❤️
Warto spróbować. Nigdy nie jadłam takich