Ziemniaki z parowaru

ziemniaki z parowaru

Ziemniaki z parowaru to świetna alternatywa dla ziemniaków puree lub z wody. Przygotowane w ten sposób ziemniaków nie musisz dosalać. Gotowanie na parze pozwala na zachowaniu pełni smaku oraz zapobiega utracie cennych witamin i składników mineralnych.

Ziemniaki z parowaru doprawione zostały czosnkiem, koperkiem oraz rozmarynem. Przyprawy te idealnie pasują do wszystkich ziemniaczanych potraw. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak dobierać przyprawy do potraw kliknij tutaj.

Ziemniaki z parowaruziemniaki z parowaru

 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki myjemy oraz cienko obieramy. Większe bulwy przekrawamy na pół.
  2. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
  3. Czosnek miażdżymy bokiem noża i usuwamy łupinki.
  4. Ziemniaki mieszamy z koperkiem i rozmarynem.
  5. Do parowaru wlewamy wodę, ziemniaki wymieszane z przyprawami układamy na sicie, na wierzch kładziemy rozgniecione ząbki czosnku i całość gotujemy od 30-40 minut.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna G.

Takie ziemniaczki to ja lubię 🙂

Dolce120

Też często robię takie ziemniaki 🙂
https://smilingshrimp.blogspot.com

Magdalena

Parowar wykorzystuję do ziemniaków, i warzyw kilka razy w tygodniu 🙂

[…] polecam podawać z ziemniakami z parowaru lub pieczonymi ziemniakami z ziołami i […]