Jesień to sezon na jabłka. Jest to chyba mój ulubiony owoc, który nigdy mi się nie znudzi. Świetnie smakują solo surowe, ale równie dobrze w ciastach i deserach na ciepło. Można z nich przyrządzić również mus, który świetnie smakuje z naleśnikami i goframi oraz zrobić słodką potrawę z ryżem na mleku. Przygotowując potrawy z jabłek warto zaopatrzyć się w cynamon i wanilie, które nadają im świetnego aromatu. Jeżeli lubimy korzenne aromaty, dobrze sprawdzą się również mielone goździki, gałka muszkatołowa oraz imbir.
Przygotowałam dla was dzisiaj przepis na rozgrzewający deser czyli jabłka pieczone z masłem orzechowym, które według mnie świetnie pasuje do tego owocu (polecam surowe jabłka posmarowane masłem orzechowym, coś pysznego).
Jabłka pieczone z masłem orzechowym
ilość porcji: 4
Składniki
- 4 duże jabłka
- 150 g masła orzechowego
- 60 g rodzynek
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu
- cukier
Sposób wykonania
- Wrzuć do miski masło orzechowe, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy i miód. Całość dokładnie wymieszaj.
- Jabłka umyj, odkrój 1/3 jabłka od strony „ogonka”, a następnie za pomocą łyżeczki wydrąż je pozostawiając od brzegu 1 cm jabłka.
- Podczas wydrążania, nie pozbędziesz się jedynie gniazda nasiennego, ale również części miąższu. Wszystkie jadalne części jabłka, które zostały ci po wydrążaniu możesz drobno posiekać i dodać do nadzienia.
- Wydrążone jabłka oprósz odrobiną cynamonu i cukry, napełnij nadzieniem, a następnie połóż na nie odkrojoną część.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20-30 minut do momentu aż skórka będzie pomarszczona.
Smacznego!
Często robicie pieczone jabłka i w jakiej postaci?
Bardzo lubię jabłka i bardzo żałuję, że w tym roku są bardzo drogie. Myślę, że takie owoce należy jeść w każdej postaci, a że jesienna słota za oknem to trzeba się rozgrzać jakimś ciepłym posiłkiem – wypróbuję!
To musi być pyszne 🙂
PurpurowyKsiezyc
Jabłka i masło orzechowe… ciekawe połączenie.
Takich pieczonych jabłek jeszcze nie jadłam 🙂