Jabłka pieczone z masłem orzechowym

jabłka pieczone z masłem orzechowym

Jesień to sezon na jabłka. Jest to chyba mój ulubiony owoc, który nigdy mi się nie znudzi. Świetnie smakują solo surowe, ale równie dobrze w ciastach i deserach na ciepło. Można z nich przyrządzić również mus, który świetnie smakuje z naleśnikami i goframi oraz zrobić słodką potrawę z ryżem na mleku. Przygotowując potrawy z jabłek warto zaopatrzyć się w cynamon i wanilie, które nadają im świetnego aromatu. Jeżeli lubimy korzenne aromaty, dobrze sprawdzą się również mielone goździki, gałka muszkatołowa oraz imbir.

Przygotowałam dla was dzisiaj przepis na rozgrzewający deser czyli jabłka pieczone z masłem orzechowym, które według mnie świetnie pasuje do tego owocu (polecam surowe jabłka posmarowane masłem orzechowym, coś pysznego).

Jabłka pieczone z masłem orzechowym

jabłka pieczone z masłem orzechowym

ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 duże jabłka
  • 150 g masła orzechowego
  • 60 g rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • cukier

Sposób wykonania

  1. Wrzuć do miski masło orzechowe, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy i miód. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Jabłka umyj, odkrój 1/3 jabłka od strony „ogonka”, a następnie za pomocą łyżeczki wydrąż je pozostawiając od brzegu 1 cm jabłka.
  3. Podczas wydrążania, nie pozbędziesz się jedynie gniazda nasiennego, ale również części miąższu. Wszystkie jadalne części jabłka, które zostały ci po wydrążaniu możesz drobno posiekać i dodać do nadzienia.
  4. Wydrążone jabłka oprósz odrobiną cynamonu i cukry, napełnij nadzieniem, a następnie połóż na nie odkrojoną część.
  5. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20-30 minut do momentu aż skórka będzie pomarszczona.

Smacznego!

Często robicie pieczone jabłka i w jakiej postaci?

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Blueberry

Bardzo lubię jabłka i bardzo żałuję, że w tym roku są bardzo drogie. Myślę, że takie owoce należy jeść w każdej postaci, a że jesienna słota za oknem to trzeba się rozgrzać jakimś ciepłym posiłkiem – wypróbuję!

Purpurowy Księżyc

To musi być pyszne 🙂

PurpurowyKsiezyc

Madlen

Jabłka i masło orzechowe… ciekawe połączenie.

Martyna G.

Takich pieczonych jabłek jeszcze nie jadłam 🙂