Placki z mąki kukurydzianej

placki z mąki kukurydzianej

Każdy kto lubi śniadania na słodko musi koniecznie wypróbować przepisy na placki z mąki kukurydzianej. Składają się tylko z 5 składników i są bardzo proste w przygotowaniu. Na pewno będą świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia.

Placki z mąki kukurydzianej mogą spożywać bez obaw osoby chore na celiakie ponieważ mąka kukurydziana jest pozbawiona glutenu.  Sprawdzi się również jako lekki posiłek dla dzieci. Stanowią świetne urozmaicenie diety.


Wskazówki

  • Przepis, który ci podaje stanowi bazę. Możesz je podać z dowolnymi dodatkami. Sprawdzi się miód, dżem czy świeże owoce. Możesz również przygotować szybki owocowy sos z kawałkami owoców na który przepis znajdziesz poniżej.
    .
  • Do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia do naleśników.
  • Placki z mąki kukurydzianej podawaj z szklanką mleka, kefiru lub z jogurtem naturalnym.

Placki z mąki kukurydzianej

placki z mąki kukurydzianej

ilość porcji: 2

Składniki na placki

    • 1  banan
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 jajko
    • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • olej do smażenia

Składniki na sos owocowy (opcjonalnie)

    • 1 szklanka mrożonych jagód
    • 2 łyżki wody
    • ewentualnie 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu

Sposób przygotowania

1. Banana umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Do blendera kielichowego lub do miski jeśli używasz blendera ręcznego wrzuć pokrojony na kawałki banan. Dodaj mleko oraz jajko. Całość zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.

3. Do masy dodaj mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie zmiksuj.

4. Jeżeli używałeś blendera kielichowego masę przelej do miski. Prawdopodobnie sporo masy zostało na dnie naczynia i bokach. Dolej wtedy 1/4 szklanki mleka i ponownie całość zmiksuj. Teraz pozostałości masy powinny w większości wylecieć.

5. Wylej odrobinę oleju na talerzyk. Następnie zamocz w nim pędzelek silikonowy i posmaruj patelnie z nieprzywierającą powłoką.

6. Na rozgrzaną patelnie nakładaj masę za pomocą łyżki. Jeden placuszek to solidna łyżka i pół. Smaż pod przykryciem po 2-3 minuty z każdej strony. Obracając placki musisz zdecydowanym ruchem wsunąć łopatkę pod placek. Pamiętaj aby za każdym razem gdy zaczynasz smażyć kolejną porcję posmarować patelnie olejem.

Kolejne krok jest opcjonalny i dotyczy sosu owocowego

7. W między czasie gdy twoje placki się smażą wsyp do rondelka zamrożone jagody, dodaj wodę oraz  wybrany słodzik. Całość gotuj na małym ogniu, bez przykrywki często mieszając ok.10 minut.

Smacznego!

placki kukurydziane

Jeśli lubisz placki na słodko koniecznie wypróbuj tych z płatków owsianych, na które przepis znajdziesz tutaj
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iza

takie amerykance pancakes :)) wyglądają super, ja uwielbiam je z miodem

Delektujemy

Jak dla mnie jest to wręcz idealne śniadanie:) Od siebie dodam, że takie placki świetnie smakują też z truskawkami.

Ewelina

Pięknie wysmażone, zjadłabym 🙂

Ania

zagoszczą u mnie na stałe, są pyszne 🙂