Kasza jaglana z mięsem mielonym i fasolką szparagową to propozycja na danie dla osób lubiących intensywne przyprawy. Obie części dania – zarówno kasza i jak i dodatek do niej w postaci mięsa z fasolką zostały doprawione aromatycznymi przyprawami, które na pewno zadowolą podniebienie najbardziej wymagających osób.
Do kaszy jaglanej dodałam curry. Z kolei główną rolę w mięsie mielonym i fasolce szparagowej gra czubryca zielona. O ile curry większość z nas kojarzy to czubryca nie jest zbytnio popularna w naszym kraju. Polecam jednak rozejrzeć się za nią ponieważ pasuje do niemal każdej potrawy. Ja nią posypuje nawet kanapki! Możną ją dostać przede wszystkim w sklepach z przyprawami, ale również w nielicznych supermarketach. Widziałam ją w Auchanie i Carrefourze. W sklepach tych zazwyczaj jest dostępna od producenta o nazwie Kotanyi.
Jeżeli jesteście ciekawi przepisu przewińcie dalej, a jeśli chcecie wiedzieć czym jest czubryca zielona to kilka słów wyjaśnienia. Czubryca zielona to mieszanka przypraw pochodząca z Bułgarii. Jej podstawowy składnikiem jest cząber, a oprócz niego w skład wchodzą m.in tymianek, zielona papryka, cebula, czosnek, pietruszka, sól, kozieradka.
Kasza jaglana z mięsem mielonym i fasolką szparagową
ilość porcji: 2 porcje
Składniki na kaszę
-
- 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
- 2 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
Składniki na mięso mielone
-
- 200 g mięsa mielonego drobiowego
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 płaskiej łyżeczki czubrycy zielonej
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
1. Zagotuj w garnku w wodę, dodaj do niej łyżeczkę curry i odrobinę soli, a następnie ugotuj kaszę jaglana według przepisu na opakowanie.
2. Zagotuj w wodę w drugim garnku, a następnie do gotującej się wody wrzuć fasolkę szparagową i ugotuj według przepisu na opakowaniu.
3. Obierz czosnek, a następnie posiekaj go drobno nożem lub przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Gdy olej będzie mocno rozgrzany wyłącz palnik i wrzuć czosnek posmaż ok. 30 sekund, a następnie włącz palnik ponownie, ale ustaw go na małym ogniu. Chcemy aby olej nabrał aromatu, ale jednocześnie nie możemy dopuścić do spalenia czosnku gdyż całość nabierze gorzkiego smaku. Czosnek na małym ogniu smaż ok. 1-2 minut.
4. Mięso mielone dopraw 1 łyżeczką czubrycy zielonej, dodaj sól i pieprz. Doprawione mięso wrzuć na patelnie na której smaży się czosnek i całość usmaż.
5 . Usmażone mięso mielone wymieszaj z ugotowaną fasolką szparagową.
6. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj pozostałą część curry, a następnie dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i podaj razem z mięsem mielonym wymieszanym z fasolką szparagową.
Świetne danie, kasza jaglana jest bardzo zdrowa 🙂