Kiedyś nie lubiłam zup. Na słowa „dzisiaj będzie na obiad zupa” reagowałam obojętnością. Ludzie jak i gusta zmieniają się i dzisiaj zupy to dla mnie świetny pomysł na szybkie danie w ciągu tygodnia. Aby było jeszcze szybsze warto przygotować w wolny dzień więcej wywaru lub rosołu w niedziele. Taki rosół będziemy mogli wykorzystać nie tylko do zup, ale również np. do sosów.
Dzisiaj mam dla was przepis na tanią, prostą i smaczną zupę, a mianowicie zupę ryżową z dodatkiem brokuła. Każdy kto lubi ryż oraz delikatne w smaku zupy na pewno polubi się z tą potrawą. Zupę gdy mamy już przygotowany wywar przygotowuje się bardzo szybko. Zamiast świeżego brokuła (bo nie chcecie np. kupować całego) możecie również użyć mrożonego. Możecie nawet zamiast marchewki użyć gotowej mrożonki włoszczyzny.
Zupa ryżowa z brokułem
ilość porcji: 2
Składniki
-
- 600 ml bulionu jarskiego lub drobiowego
- 50 g ryżu białego
- 150 g brokuła
- 70 g marchewki
- 60 g śmietany 12%
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
1. Do gotującego się wywaru wrzuć ryż i gotuj 10 minut pod przykryciem.
2. Umyj brokuła i marchewkę. Brokuła podziel na małe różyczki, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Do podgotowanego ryżu dodaj warzywa i całość gotuj jeszcze 10 minut pod przykryciem. Zdejmij zupę z gazu.
4. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj do niej niecałą chochelką zupy. Całość wymieszaj i dodaj do pozostałej części zupy.
5. Dopraw sola i pieprzem jeśli to konieczne.
Nie przepadam za brokułami 😉
PurpurowyKsiezyc
Fajna apetyczna zupka 🙂
takie zupki to ja rozumiem 😀 pychotka! uwielbiam brokuły! w kazdej postaci
ooo, musi być pyszna 🙂 lubię ryżową zupę, ale z brokułami jeszcze nie próbowałam 🙂
Zupy ryżowej jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł 🙂
http://smilingshrimp.blogspot.com