Jesień to idealna pora na wszelkie zapiekane potrawy. Pełne warzyw i aromatycznych przypraw umilą każde jesienne popołudnie. Jedną z moich ulubionych tego typu potraw jest papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą jęczmienną.
Ostatnio na nowo odkrywam kaszę jęczmienną. Trochę o niej zapomniałam na rzecz kaszy jaglanej czy mojej ukochanej kaszy bulgur. Można powiedzieć, że teraz poznaje ją na nowo i przez to smakuje dwa razy lepiej niż wcześniej.
Oprócz kaszy w farszu znajdziecie mięso mielone, pieczarki oraz pastę tahini. Tahini świetnie komponuje się z potrawami z warzyw psiankowatych takich jak papryka i cukinia (sprawdź mój przepis na zapiekankę z makaronem i cukinią)
Wskazówki
- Przygotowując potrawy z pieczarek, które nie są sosem solimy pod koniec smażenia. Zapobiega to im nadmiernemu puszczaniu wody podczas smażenia.
- Wersji wege mięso możesz zastąpić zieloną soczewicą.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą jęczmienną
ilość porcji: 4 porcje
Składniki
-
- 4 papryki czerwone
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 400 g mięsa mielonego
- 150 g sera żółtego
- 5 łyżek pasty tahini
- 3 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 3 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej
Sposób przygotowania
1. Zagotuj w garnku wodę, a następnie wrzuć do niej kaszę jęczmienną. Ugotuj ją na półsypko
-
-
- Kasza sypka: 2,5-3:1 (woda:kasza jęczmienna),
- Kasza w woreczku: wydłuż czas gotowania o 10 minut.
-
2. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę.
3. Pieczarki opłucz, obierz i umyj. Tak przygotowane pokrój w kostkę.
4. Na patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj pokrojoną cebulę. Gdy lekko się zaszkli, dodaj pokrojone pieczarki i usmaż. Pod koniec smażenia dopraw odrobiną soli i pieprzu.
5. Ponownie rozgrzej olej na patelni i usmaż mięso mielone.
6. W między czasie przekrój papryki na pół i usuń gniazda nasienne.
7. W misce wymieszaj kaszę jęczmienną, usmażone pieczarki i mięso. Następnie dodaj majeranek, rozmaryn, kolendrę, kmin rzymski, sos sojowy, paprykę czerwoną w proszku, natkę pietruszki oraz pastę tahini i ponownie dokładnie wymieszaj.
8. Papryki nafaszeruj przygotowanym farszem.
9. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz papryki ok. 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posyp je żółtym serem.
10. Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą jęczmienną podawaj udekorowane pietruszką.
Smacznego!
Uwielbiam faszerowane papryki, Twoje danie wygląda niesamowicie apetycznie:)
zdecydowanie zamiast kaszy wolę ryż dodawać:)
Pyszne danie, faszerowana papryka zawsze ładni wygląda 🙂
Rewelka,dawno nie robiłam,a bardzo lubię 🙂
Uwielbiam faszerowane warzywa ale ostatnio cos dawno ich u mnie w domu nie było
Taką faszerowaną paprykę mogłabym zjeść 🙂
Pozdrawiam
Dawno nie robiłam…mniam 🙂
Chyba będę musiała wypróbować 😀 Dawno nie jadłam papryki zapiekanej 🙂