Dzisiejsze danie jest z serii „tych szybkich”. Nazwałam je makaron ryżowy po chińsku. Przyjmijmy, że jest to nazwa umowna. Prawdopodobnie gdybym zaproponowała to danie mieszkańcom Chin stwierdziliby, że nie ma ono nic wspólnego z ich kuchnią. W naszym kraju jednak potrawy z mrożoną mieszanką warzyw są nazywane potocznie „chińskimi” więc myślę, że przepis was nie zawiedzie i czytając go stwierdzicie, że jest to coś czego się spodziewaliście.
Danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Potrzebujecie makaronu ryżowego, który wystarczy tylko zalać gorącą wodą. Mrożona mieszanka jest z kolei już pokrojona więc wszystko co musicie zrobić to podsmażyć ją na patelni. Jeżeli chcecie nadać daniu jeszcze bardziej azjatyckiego charakteru to doprawcie je przyprawami charakterystycznymi dla tych krajów. Ja użyłam sosu sojowego, kolendry oraz przyprawy 5 smaków.
Makaron ryżowy po chińsku podałam z kurczakiem w cieście z jajka i mąki, który już pokazywałam w przepisie na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem
Makaron ryżowy po chińsku
ilość porcji: 2
Składniki
-
- 200 g makaronu ryżowego
- 200 g mrożonej mieszanki chińskiej
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki suszonej kolendry w liściach
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- olej
Składniki na kurczaka
-
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
1.Rozgrzej olej, następnie wsyp mieszankę warzyw po chińsku i wlej wodę. Następnie dodaj kolendrę, chili, sos sojowy, oraz przyprawę 5 smaków. Całość duś ok. 20 minut.
2. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
3. Jajko rozbełtaj, a następnie dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
4. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w paski, a następnie przypraw solą i pieprzem.
5. Rozgrzej olej na patelni.
6. Kurczaka panieruj w cieście, a następnie smaż na rozgrzanej patelni.
7. Na talerz wyłóż makaron ryżowy, mieszankę chińską oraz usmażoną pierś z kurczaka.
Smacznego!
Ta propozycja zdecydowanie do mnie przemawia!
Wspaniałe połączenie smaków! Mniam 🙂
Lubię takie szybkie i proste dania,smaczne połączenie 🙂
Będę musiała spróbować. Lubię chińskie dania
[…] jak w przypadku makaronu ryżowego po chińsku, zdaje sobie sprawę, że przymiotnik „meksykańska” nie robi z dania kuchni […]
Uwielbiam. Często robię tą potrawę