Ziemniaki to jeden z najczęstszych dodatków obiadowych w naszym kraju. Spożywamy ich tyle, że pomimo tego że nie mają za wiele witaminy C to po podsumowaniu ich spożycia w ciągu roku wielu żywieniowców traktuje je jako jej znaczące źródło. Ja popieram naszą polską miłość do kartofla. Stąd postawiłam sobie pewne wyzwanie – stworzyć najlepsze chrupiące pieczone ziemniaki … No może bliskie najlepszych będąc skromnym (to ocenicie sami :D).
Jeżeli kiedykolwiek interesowaliście się tym jak zrobić idealne frytki to na pewno natknęliście się na informacje o kilkukrotnym płukaniu ziemniaków w celu wypłukania skrobi i moczeniu ich w cukrze Właśnie tą metodą przygotowywania wykorzystałam do moich chrupiących pieczonych ziemniaków. Trochę jest z nią zabawy, ale naprawdę warto.
Wskazówki
- Chrupiące ziemniaki pieczone polecam podać z piersią z kurczaka w miodzie i musztardzie, podudziami z piekarnika w marynacie pomarańczowej lub wegetariańską cukinią faszerowaną soczewicą oraz z surówką z pora
Chrupiące pieczone ziemniaki
ilość porcji: 6
Składniki
-
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki cukru i 1 łyżeczka cukru
- 1/2 gorącej wody
- woda
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
1. Ziemniaki umyj i obierz, a następnie pokrój na talarki o grubości 1 cm.
2. Pokrojone ziemniaki zalej wodą, dokładnie opłucz (wymieszaj dłońmi) i wylej wodę. Płukanie powtórz dwukrotnie.
3. W gorącej wodzie rozpuść 2 łyżki cukru. Wlej ją do ziemniaków. Następnie całość dopełnij wodą tak aby woda sięgała nad ziemniaki.
4. Ziemniaki w wodzie z cukrem pozostaw na co najmniej 1 godzinę w lodówce.
5. Po upływie 1 godziny ziemniaki odcedź na sicie. Następnie osusz je bawełnianą ściereczką.
6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ziemniaki.
7. Przygotuj przyprawy: wymieszaj z olejem, słodką paprykę w proszku, rozmaryn, tymianek, sól, 1 łyżeczka cukru.
8. Przygotowanymi przyprawami natrzyj ziemniaki.
9. Ziemniaki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 30 minut aż się zrumienią.
Coś dla moich chłopaków:-) uwielbiamy takie ziemniaczki w każdej postaci 🙂
Uwielbiam pieczone ziemniaczki☺
Tak podane ziemniaczki uwielbiam!
Takie proste i takie smaczne, uwielbiam 🙂
Mniam 🙂 Super pomysł na zdrową przekąskę <3
Kiedyś często takie jadłam ♥
Zaglądasz n ataki piękny blog i od razu robisz się głodna 🙂
Dla autora bloga to pozytywna wiadomość 😀
Muszę koniecznie wypróbować. Wyglądają zachęcająco 🙂
O proszę jakie pyszne 🙂
[…] z kurczaka z piekarnika możesz podać z pieczonymi ziemniakami lub chrupiącymi ziemniaczanymi talarkami. Świetnie będą do nich pasować również wszelkiego rodzaju surówki na bazie kapusty np. […]