Dzisiaj mam przepis na pyszne roladki z cukinii z serem. Co prawda wycinanie pasków i zwijanie roladek zajmuje trochę czasu, ale efekt jest tego wart. Nadzienie stanowi serek kanapkowy, doprawiony, czosnkiem i wędzoną papryką. W przepisach na roladki z cukinii często pojawia się boczek, który niestety do najbardziej zdrowych produktów na świecie nie należy. Wędzona papryka skutecznie go zastępuje. Nadaje świetnego aromatu i smaku wędzonki roladką przy czym nie zwiększa ich kaloryczności.
Roladki z cukinii idealnie sprawdzą się jako przekąska na letnim przyjęciu czy podczas wieczornego oglądania filmów zamiast chipsów. Sezon na cukinie już się rozpoczyna i myślę, że to wystarczająca motywacja do wypróbowania tej przystawki. Taka odmiana dla popularnych w naszym kraju placuszków z cukinii, które są również przepyszne 🙂
Roladki z cukinii z serem i wędzoną papryką
Składniki
-
- 2 cukinie
- 200 g naturalnego serka kanapkowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki siekanego świeżego oregano
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
1. Do miski wrzuć serek naturalny, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj
2. Cukinie umyj, obierz, odkrój końce i opłucz
3. Za pomocą obieraczki do warzyw, pokrój cukinie wzdłuż na cienkie plastry
4. Na paski cukinii rozsmaruj wcześniej przygotowane nadzienie
5. Tak przygotowaną cukinię zwiń w roladki
6. Zwinięte cukinie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C od 10-20 minut
mniam mniam, akurat cukinia rośnie, więc już wiem co z niej zrobię 🙂