Często spotykam się z opinią, że ziemniaki są najlepszym dodatkiem do obiadu bo ryż czy kasza są „takie jakieś suche”. Wiecie, ja z całego serca popieram naszą polską miłość do ziemniaków, bo sama je uwielbiam. Tak samo jak uwielbiam ziemniaki to lubię również urozmaicenie obiadów i udowadniane ludziom, że się da i tak oto powstał przepis na ryż z groszkiem cukrowym.
Ryż został ugotowany w bulionie na pół sypko. Następnie dodałam do niego groszek cukrowy oraz podprażony słonecznik. Dzięki wykorzystaniu bulionu do gotowania ryżu, całości nie trzeba w ogóle doprawiać.
Groszek cukrowy to jedyna odmiana groszku, którą można jeść razem ze skórką. Delikatnie cukrowy smak świetnie współgra z ryżem i prażonym słonecznikiem.
Wskazówki
- Ryż z groszkiem cukrowym możesz podać z kotletami siekanymi z kurczakiem, kotletami z ryby lub piersią z kurczaka w miodzie i musztardzie.
Ryż z groszkiem cukrowym
ilość porcji: 4
Składniki
-
- 1 szklanka ryżu
- 3 szklanki bulionu
- 250 g groszku cukrowego
- 4 łyżki słonecznika
Sposób przygotowania
1. Bulion zagotuj.
2. Do gotującego się bulionu wsyp ryż, a następnie całość gotuj na małym ogniu, pod przykryciem często mieszając. Gotuj do momentu aż ryż wchłonie całą wodę.
3. Groszek cukrowy umyj i pokrój na 3 części.
4. Rozgrzej patelnię teflonową bez tłuszczu i wsyp pokrojony groszek. Całość smaż na dużym ogniu około 3 minut. Po usmażeniu groszek przełóż do garnka z ugotowanym ryżem.
5. Ponownie rozgrzej patelnie teflonową bez tłuszczu i wsyp słonecznik, następnie praż go na mały ogniu, często mieszając do momentu aż się przyrumieni. Słonecznik po uprażeniu przełóż do garnka z ryżem i groszkiem, a następnie całość wymieszaj.
wygląda zdrowo i pysznie 🙂
A ja wolę ryż zamiast ziemniaków. 😀
Bardzo fajny pomysł, smacznie i zdrowo 🙂
Ryż bardzo lubię i często zastępuje nim ziemniaki. Danie wygląda bardzo apetycznie, groszek znam, aczkolwiek dawno nie jadłam. 🙂
Alez to apetycznie wygląda
Pyszna propozycja.
Prosto i pysznie 🙂
Groszek znam głównie jako dodatek do sałatek 😀
Świetny dodatek do obiadu☺
właśnie uświadomiłam sobie błąd, jak ostatnio kupowałam groszek do sałatki. W przepisie był cukrowy, a ja kupiłam zwykły, bo nie wiedziałam, że jest jakaś róznica 😀
Nie jadłam nigdy groszku cukrowego,świetny dodatek do obiadu.
Wygląda zachęcająco!
fajne danie, mąż kupił dużo ryżu to super, że akurat jest smaczny przepis:-)