Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

pasta z ciecierzycy

Pomimo, że kalendarzowe lato będzie trwać jeszcze niecały miesiąc, widać, że dobiega końcowi. Dni stają się coraz chłodniejsze i dłuższe. Razem ze zmianą pogodny, zmieniają się również nasze upodobania kulinarne. Podczas chłodniejszych dni chętniej sięgamy po aromatyczne i rozgrzewające dania.Wtedy chętniej sięgamy po takie przyprawy jak imbir, chilli, cynamon czy kurkuma. Nie powinno ich zabraknąć w waszej kuchni podczas sezonu jesienno – zimowego. Nie dość, że rozgrzeją was w chłodne dni to dodatkowo mają szereg zdrowotnych działań np. imbir ma właściwości bakteriobójcze, a więc chroni organizm przed infekcjami.

Przygotowałam dla was dwie pasty na chleb z wykorzystaniem tych przypraw. Pierwsza to pasta  ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Ciecierzyca to popularny składnik potraw kuchni Bliskiego Wschodu. Stanowi główny składnik coraz popularniejszego w naszym kraju hummusu.


Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

pasta z ciecierzycy

ilość porcji: 6

Składniki

    • 200 g ciecierzycy
    • 280g suszonych pomidorów w oleju
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 czerwonej cebuli
    • 1 łyżka oleju
    • 2-4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
    • 10 listków bazylii
    • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
    • sól

Sposób przygotowania

1. Zalej ciecierzycę zimną wodę i mocz przez 6-8 godzin.

2. Ciecierzycę odsącz i przepłucz zimną wodą.

3. Zagotuj w garnku wodę i gotuj ciecierzycę przez 40-50 minut w proporcji 4:1 (4 miarki wody do 1 miarki ciecierzycy).

4. W między czasie umyj, obierz i opłucz cebulę oraz czosnek. Następnie cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

5. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i podsmaż cebulę razem z czosnkiem.

6. Ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę wsyp do miski, dodaj podsmażoną cebule i czosnek oraz pozostałe składniki następnie całość zblenduj

7. Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami idealnie sprawdzi się jako pasta kanapkowa do pieczywa oraz jako przekąska razem z krakersami.

Smacznego!

Czy lubicie pasty z nasion roślin strączkowych?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments