Pomimo, że kalendarzowe lato będzie trwać jeszcze niecały miesiąc, widać, że dobiega końcowi. Dni stają się coraz chłodniejsze i dłuższe. Razem ze zmianą pogodny, zmieniają się również nasze upodobania kulinarne. Podczas chłodniejszych dni chętniej sięgamy po aromatyczne i rozgrzewające dania.Wtedy chętniej sięgamy po takie przyprawy jak imbir, chilli, cynamon czy kurkuma. Nie powinno ich zabraknąć w waszej kuchni podczas sezonu jesienno – zimowego. Nie dość, że rozgrzeją was w chłodne dni to dodatkowo mają szereg zdrowotnych działań np. imbir ma właściwości bakteriobójcze, a więc chroni organizm przed infekcjami.
Przygotowałam dla was dwie pasty na chleb z wykorzystaniem tych przypraw. Pierwsza to pasta ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Ciecierzyca to popularny składnik potraw kuchni Bliskiego Wschodu. Stanowi główny składnik coraz popularniejszego w naszym kraju hummusu.
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
ilość porcji: 6
Składniki
-
- 200 g ciecierzycy
- 280g suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka oleju
- 2-4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 10 listków bazylii
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- sól
Sposób przygotowania
1. Zalej ciecierzycę zimną wodę i mocz przez 6-8 godzin.
2. Ciecierzycę odsącz i przepłucz zimną wodą.
3. Zagotuj w garnku wodę i gotuj ciecierzycę przez 40-50 minut w proporcji 4:1 (4 miarki wody do 1 miarki ciecierzycy).
4. W między czasie umyj, obierz i opłucz cebulę oraz czosnek. Następnie cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
5. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i podsmaż cebulę razem z czosnkiem.
6. Ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę wsyp do miski, dodaj podsmażoną cebule i czosnek oraz pozostałe składniki następnie całość zblenduj
7. Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami idealnie sprawdzi się jako pasta kanapkowa do pieczywa oraz jako przekąska razem z krakersami.