Frytki z marchewki to idealna opcja jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Sprawdzą się również jako przekąska pomiędzy posiłkami czy podczas wieczornego seansu filmowego. Moje frytki z marchewki doprawiłam marynatom miodowo – musztardową, która według mnie idealnie pasuje do słodkiego smaku marchewki.
Frytki z marchewki, które przygotowałam nie mają kształtu klasycznych frytek. Lubię je kroić w większe plastry wzdłuż. Równie dobrze możecie pokroić je w plastry. Decyzja o kształcie należy do was.
Frytki z marchewki stanowią świetną alternatywę dla frytek z ziemniaków. Są równie pyszne, a nawet może i lepsze? To już ocenicie sami.
Frytki z marchewki w marynacie miodowo – musztardowej
Składniki
-
- 1 kg marchewki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżeczki musztardy
- 3 łyżeczki miodu
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Marchewkę umyj, obierz i odkrój końce.
2. Marchew pokrój na 2-3 części, a następnie każdą z nich pokrój wzdłuż na 4-5 plastrów.
3. W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj olej rzepakowy z musztardą, miodem oraz przyprawami.
4. Pokrojone marchewki polej marynatą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut do lodówki.
5. Na blaszce połóż papier do pieczenie, a następnie wyłóż zamarynowane marchewki.
6. Całość piecz w 180°C przez 20-30 minut. Kontroluj czas i wyjmij marchewki po czasie kiedy uznasz, że są wystarczająco miękkie.
Uwielbiam takie zdrowe zamienniki 🙂
też takie często robię. Są pyszne!
No no, frytki z marchewki, to jest pomysł! Robiłam tylko frytki z bakłażana, tj. oprócz tradycyjnych ziemniaczanych… Serdecznie pozdrawiam! A.
A ja z kolei bakłażana jeszcze nie próbowałam, ale brzmi świetnie 🙂 Pozdrawiam również!