Z okazji dnia musztardy przypadającego na dzień 6 sierpnia przygotowałam dla was prosty i szybki przepis na pierś z kurczaka w miodzie i musztardzie.
Dzień musztardy obchodzony jest od 1991 roku, a jego inicjatorem był Barry Levenson – kustosz Muzeum Musztardy w Mount Horeb w USA. Eksponatami w tym muzeum są opakowania po musztardzie. Poszlibyście oglądać takie eksponaty? 😀
Jeżeli jesteście miłośnikami musztardy, a może nawet cenicie ją bardziej niż ketchup to nie możecie spędzić tego dnia byle jak. Ja proponuję przygotować sos musztardowo – miodowy z dodatkiem papryki w proszku i kolendry, który świetnie pasuje do dań z kurczaka.
Wskazówki
- Aby lepiej wycisnąć sok z cytryny zroluj ją po stole. Jeżeli nie masz specjalnego urządzenia do wyciskania soku z cytryny pokrój każdą z połówek na 4 cząstki i następnie wyciśnij z każdej z nich sok.
- W sklepach można spotkać dwa rodzaje kolendry w paczkach – suszoną i mieloną. Kupując kolendrę do tego przepisu wybierz tą liściach.
- Pierś z kurczaka w miodzie i musztardzie polecam podać z pieczonymi ziemniakami, fasolką szparagową w ziołach lub z surówką z pora
Pierś z kurczaka w miodzie i musztardzie
ilość porcji: 4
Składniki
-
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy chrzanowej ostrej
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki suszonej kolendry w liściach lub świeżej kolendry
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
1. Pierś z kurczaka umyj oraz usuń błonki, a następnie pokrój ją w paski.
2. Wyciśnij sok z cytryny do miski
3. Do soku z cytryny dodaj miód, musztardę, olej, paprykę słodką, paprykę ostrą, kolendrę oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Pokrojonego kurczaka wrzuć do miski z marynatą, a następnie każdy kawałek dokładniej w niej obtocz. Całość pozostaw w lodówce najlepiej na 6 godzin. Jeśli robisz przepis na ostatnią chwilę to zostaw kurczaka w marynacie na przynajmniej 30 minut.
5. Zamarynowanego kurczaka smaż z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej lub grillowej.
No świetnie to wygląda i pewnie tak samo smakuje hmmmm
Mniam jak pysznie 🙂
bardzo apetyczna skórka:)
Jadłam kiedyś kurczaka w miodzie i musztardzie, ciekawe i bardzo smaczne połączenie 🙂
Kurczaka w miodzie i musztardzie robiłam już. Jest jednym z moich faworytów 🙂
Wygląda palce lizać ;-D
musi być pyszne danie, ciekawe połączenie miód i musztarda, ciekawa jestem smaku.
pyszne danie
Fajny i co najważniejsze szybko przepis, wygląda pysznie muszę spróbować zrobić;)
Piękne podanie! Przepis na pewno wykorzystam, mniam! 🙂
O jaaa… wygląda pysznie! A ja taka głodna jestem!
Wygląda obłędnie😍
Takiego kurczaka chętnie bym zjadła 🙂
Przepis godny wypróbowania 🙂
O nie robiłam jeszcze takiej. Koniecznie spróbuje
Wygląda apetycznie, dziękuję za inspirację, muszę przetestować 🙂