Przedstawiam wam przepis na moją ulubioną pieczoną rybę czyli rybę w papilotach. Nie wiem jak to się stało, że go tu jeszcze nie ma, a wykonuje ją bardzo często.
Ryba w papilotach to propozycja dla wszystkich fanów ryb i potraw pieczonych. Filety rybne pieczemy w papilotach zrobionych z papieru do pieczenia. Oprócz ryby do naszych „cukierków” dodajemy starte na tarce warzywa jarzynowe, zioła i cytrynę. Całość razem zwijamy i podczas pieczenia ryba nabiera aromatu i smaku dodanych przypraw i ziół.
Do tej potrawy wiele osób dodaje również masło. Ja stawiam jednak na kuchnię śródziemnomorską i całość skrapiam delikatnie oliwą.
Wskazówki
- Aby łatwiej obrać czosnek, należy przygnieść go szerszym bokiem noża.Wtedy łupinka powinna zejść bez problemu
- Do tego dania polecam surówkę z kapusty kiszonej z śliwkami jako dodatek.
Ryba w papilotach
ilość porcji: 4
Składniki
-
- 400 g filetów rybnych
- 1 średnia pietruszka
- 1 średnia marchewka
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- oliwa do skropienia
- pieprz, sól
- kilka plastrów cytryny (po 0,5 plastra na jeden filet)
Sposób przygotowania
1. Nastaw piekarnik na 180° C.
2. Pietruszkę, marchewkę i selera umyj i obierz. Następnie całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach
3. Pora umyj, przekrój na pół wzdłuż, a następnie drobno pokrój.
4. Posiekaj drobno koperek.
5. Przeciśnij przez praskę czosnek.
6. Do miseczki wrzuć koperek, czosnek, tymianek, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
7. Filety z ryby umyj i osusz.
8. Przygotuj papiloty z papieru do pieczenia. Papier pokrój w prostokąty. Muszą być na tyle duże aby ryba po zwinięciu nigdzie nie wystawała.
9. Filety z ryby oprósz solą i pieprzem. Następnie natrzyj je wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.
10. Na papilotach z papieru do pieczenia rozłóż starte wcześniej warzywa. Następnie ułóż na nich filety z ryby. Całość skrop odrobiną oliwy i połóż po połówce plasterka cytryny. Papiloty zwiń w „cukierki”.
11. Rybę w papilotach piecz w 180°C ok. 30-40 minut. Podawaj razem z dodatkami z którymi się piekła.
Pysznie smakuje tak przygotowana ryba 🙂
Świetna propozycja 🙂
Oj ryby to ja uwielbiam. 🙂
Uwielbiam ryby a takie przygotowane to najbardziej. Dawno juz nie jadłam i narobiłaś mi smaka tym postem. Jedzonko nie dośc, że pyszne to jeszcze zdrowe 🙂
Taką rybkę to ja mogę jeść 🙂