Makaron to jeden z bardziej uniwersalnych produktów spożywczych.Występuje w wielu różnych kształtach i rodzajach. Mamy do wyboru makarony pełnoziarniste, z mąki pszennej, ryżowy, a nawet makarony z nasion strączkowych. Dzięki tej różnorodności można przygotować wiele ciekawych dań. Począwszy od penne w kremowych sosach, długiego spaghetti, nitek do rosołu po muszle czy cannelloni, które można dowolnie faszerować. Dzisiaj skupimy się na tym ostatnim – makaronach faszerowanych. Przedstawiam wam przepis na muszle faszerowane tuńczykiem.
Zdecydowałam się na tuńczyka ponieważ miałam ochotę na trochę różnorodności. Stwierdziłam, że ileż można dodawać do wszystkiego kurczaka i tak padł wybór na tuńczyka.
Muszle faszerowane oprócz tuńczyka zawierają kukurydzę, paprykę oraz suszone pomidory. Całość zapiekłam razem z passatą, a wierzch nadzianych muszli posypałam startym serem mozzarrella.
Wskazówki
- Aby łatwiej obrać czosnek, należy przygnieść go szerszym bokiem noża. Wtedy łupinka powinna zejść bez problemu.
- Zamiast tuńczyka możesz użyć wędzonego tofu.
- Gramatura puszek w przepisie podana jest przed odsączeniem zalewy.
Muszle faszerowane tuńczykiem
ilość porcji: 4
Składniki
-
- 250 g muszli
- 2 puszki tuńczyka o gramaturze 160 g
- 1 papryka
- 1 puszka kukurydzy o gramaturze 340 g
- kilka suszonych pomidorów
- 2 szklanki passaty
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. W między czasie przygotuj nadzienie.
3. Tuńczyka wyjmij z puszki, a następnie rozgnieć za pomocą widelca.
4. Do tuńczyka dodaj odsączoną kukurydzę.
5. Następnie pokrój paprykę w drobną kostkę. Dodaj do tuńczyka i kukurydzy.
6. Suszone pomidory pokrój w paski, a następnie dodaj do pozostałych składników.
7. Dodaj 1 łyżeczkę bazylii i całość dokładnie wymieszaj. Jeżeli to konieczne dopraw solą i pieprzem.
8. Zetrzyj mozzarelle na tarce.
9. Olej roślinny rozgrzej na patelni. Następnie dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i smaż na wolnym ogniu przez 2 minuty. Uważaj aby go nie przypalić ponieważ stanie się gorzki.
10. Do czosnku dodaj passate i całość smaż ok. 5 minut. Na sam koniec dodaj 1 łyżeczkę bazylii oraz sól i pieprz.
11. Wlej sos pomidorowy do naczynia żaroodpornego.
12. Ugotowane muszle faszeruj przygotowanym nadzieniem, następnie dodaj odrobinę mozzarelli i całość lekko dociśnij. Muszle po nafaszerowaniu wykładaj na sos w naczyniu żaroodpornym.
13. Piekarnik rozgrzej do 180°C, a następnie całość piecz do momentu aż ser się roztopi ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Jakie są wasze ulubione sposoby na muszle makaronowe?