Ryba pieczona w panierce z wiórków kokosowych

ryba w panierce z wiórków kokosowych

Jeżeli szukasz ciekawego pomysłu na obiad z rybą w roli głównej to dobrze trafiłeś. Ryba w wiórkach kokosowych na pewno spełnia te wymagania.

Ryba pieczona w panierce z wiórków kokosowych to świetna alternatywa dla tradycyjnie smażonej ryby.  Przygotujecie ją w piekarniku bez ani grama tłuszczu.  Zaletą tak przygotowanej ryby jest niezwykle chrupka panierka. Takiego efektu nie uzyskacie smażąc ją na tłuszczu. To jednak nie jedyna modyfikacja. Moja panierka składa się głównie z wiórków kokosowych. Jeżeli więc lubicie eksperymentować w kuchni ryba pieczona w panierce z wiórków kokosowych to zdecydowanie dobry pomysł na obiad. Koniecznie przygotujcie do niej swój ulubiony dip. Ja polecam sos tysiąca wysp lub salsę, ale co do wyboru ogranicza was tylko wasza wyobraźnia i gusta 🙂


Wskazówki

  • Rybę podawaj z sosami np. sos tysiąca wysp lub salsa

Ryba pieczona w panierce z wiórków kokosowych

ryba pieczona w panierce z wiórków kokosowych


ilość porcji: 4

Składniki:

    • 400 g filetów ulubionej ryby
    • 7 łyżek wiórków kokosowych
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, kolendra

Sposób przygotowania

1. Rybę umyj, a następnie osusz.

2. Do miski wlej sok z cytryny, następnie dodaj przyprawy.

3. Umytą rybą natrzyj przygotowaną mieszanką soku z cytryny z przyprawami

4. Przygotuj trzy miski. Do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej wbij jajka, a w trzeciej wymieszaj wiórki kokosowe z bułą tartą.

5. Przyprawioną rybę panieruj kolejno w mące, jajku, a następnie w mieszance bułki tartej z wiórkami kokosowymi.

6. Opanierowaną rybę ułóż na blaszce i  piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 30-40 minut do momentu aż panierka się zrumienia.

Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments